Стевановић: Срби 30 година касније своји на своме

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- Срби у Бијељин данас су своји на своме - у свом граду и Републици Српској, на коју су поносни, која је вјечна творевина и остаће вјековна држава српског народа са ових простора, поручио је предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић поводом обиљежавања Дана одбране града.

Стевановић је подсјетио да су 31. марта 1992. године јаке снаге непријатеља имале задатак да Бијељину ставе под контролу и преузму власт. "Прву бомбу у Бијељини бацио је муслиман, а прва жртва био је српски капетан Ристо Стевановић.

Бијељина је била стратешки најважнији град и ми нисмо имали важнији задатак него да га ставимо под нашу контролу. Ми смо народу Бањалуке и Книна били једина веза са Србијом", изјавио је Стевановић новинарима прије полагања вијенаца код централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Стевановић је указао да је у Бијељини уточиште нашао велики број људи који није могао да остане на својим огњиштима у градовима који су били под контролом муслиманских снага, из којих су одвођени у логоре и убијани без било какве одговорности.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да је Дан одбране Бијељине важан у историји овог града и Републике Српске, јер је то датум када је народ Семберије био приморан да брани своја огњишта.

"Рат су нам наметнули - нико га овдје није желио. У тим тешким околностима показали смо да само уједињени, заједништвом и окупљени можемо да превладамо и најтеже препреке. Нама млађима треба да буде за наук да је јединство српског народа неопходно", изјавио је Ђурђевић.

Ђурђевић је указао да су сви они који су тада били против српског народа то и данас, те да је потребна борба, само неким другим методама - памећу, исправном политиком, јединством и заједништвом.

"Само на такав начин сачуваћемо нашу Републику Српску. Не смије проћи ниједан дан да се не сјетимо свих оних који су дали животе за нашу Републику, не само на важне празнике, него да их у осталим данима поменемо и поштујемо њихову жртву. Треба да живимо онако како би они били поносни на нас", поручио је Ђурђевић.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је да је ово велики дан за овај град, када је српски народ одбрањен и храбро закорачио у борбу да сачува своје тековине и земљу у којој је рођен. Цвијетин Никић, који је 1992. године био одборник у Скупштини општини Бијељина, подсјетио је да је данашњи дан обавезује на сјећање на та времена.

"Обиљежавајући овакве датуме требамо истаћи свијест о нужности мира као основне претпоставке да радом и стварањем правимо предуслове за будућност генерација које долазе. Позивам све политичке актере у БиХ да 30 година искуства и сазнања искористимо на најбољи могући начин", рекао је Никић.

Вијенце и цвијеће код централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Бијељини положили су, између осталих, представници борачких организација, Полицијске управе Бијељина, Трећег /Република Српска/ пука Оружаних Снага БиХ, политичких партија. Претходно је у Цркви Светог Ђорђа у Бијељини служен помен, а након полагања вијенаца делегације су посјетиле и Спомен-собу у оквиру градског Музеја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана