Стевановић: "Алумина" усавршава неколико нових производа

Срна
Стевановић: "Алумина" усавршава неколико нових производа

ЗВОРНИК- Предсједник Управног одбора зворничке "Алумине" Зоран Стевановић рекао је да ова компанија усавршава неколико нових производа који су у фабричким лабораторијама скоро направљени и треба их само преточити у производњу, те да очекује да ће у првој половини године један од њих бити пласиран на тржиште и да ће представљати револуцију у пословању "Алумине".

Стевановић је изразио очекивање да ће компанија "Алумина", освајањем неких нових производа и њиховим пласманом на тржишта широм ЕУ и свијета, значајно побољшати своју тржишну позицију.

Он је нагласио да ће рад, штедња, освајање нових производа и технологија, те свакодневне активности за очување тржишног статуса, бити главне карактеристике компаније у овој години.

Стевановић је рекао да је перспектива компаније у доброј дефиницији планова - шта ће у текућој години да ради и производи и гдје ће да продаје своје производе, додајући да фабрика наставља да сарађује са свим досадашњим стратешким партнерима.

Истичући да је највећи стратешки партнер "Алумине" годинама "Силкем група" и да се наставља сарадња са њима, Стевановић је навео да је фабричка истраживачка лабораторија ангажована на новим пројектима заједно са "Силкем групом" и једном озбиљном истраживачком лабораторијом из престижне берлинске компаније свјетског нивоа.

"Очекујемо да ћемо наставити ту сарадњу, подизати квалитет производа, ширити капацитете ка производима који су незаобилазни на тржишту и за које интересовање неће опадати као што је данас", рекао је Стевановић.

Он је најавио да ће већ у првом кварталу ове године бити потписано неколико значајних уговора о пословно-техничкој сарадњи са провјереним партнерима, саопштено је из компаније "Алумина".

"Очекујемо да ће то дати озбиљан резултат учвршћења и пробоја на нека нова тржишта заједно са нашим партнерима из ЕУ, прије свега са Силкем групом и да ће Алумина бити референтан произвођач и продавац на тржиштима широм свијета", оцијенио је Стевановић.

Говорећи о запосленима у компанији, Стевановић је нагласио да је снага колектива у људима и да "Алумина" има добре стручњаке, менаџере и раднике.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду у "Алумини" је извршена одређена филтрација запослених током које је, уз сасвим пристојне отпремнине, отишао извјестан број вишка радне снаге, углавном административних радника.

"У протеклој години компанија је запослила више од 170 нових радника за потребе производње и одржавања, а у овој години биће ангажовано од 100 до 120 нових радника", рекао је Стевановић и додао да компанија има сјајну сарадњу са зворничком Техничким школским центром, из којег ће ове године бити примљени на посао сви ученици завршних разреда машинских и електро занимања.

Он је напоменуо да ће ученици завршних разреда, који то желе, већ од јуна добити прилику да раде у компанији.

Стевановић је рекао да тренутно у компанији ради нешто мање од 1.400 запослених.

Говорећи о 2023. години, Стевановић је навео да се компанија суочила са поскупљењем сировина и енергената потребних у процесу рада, док су истовремено купци, односно конкурентски произвођачи, имали бенефите у односу на претходну годину с обзиром на кретање цијена енергије на Западу.

"Протекли период обиљежила је рецесија, посебно у западној Европи, а као посљедица руско-украјинског рата, наши купци изгубили су значајно тржиште у Руској Федерацији, односно њихови производи за чију производњу користе производе Алумине доживјели су озбиљну стагнацију", рекао је Стевановић.

Подсјећајући да су њихови капацитети пали за 10, 20, па чак и за 50 одсто, он је навео да је компанија, да би остала на ногама, морала да користи унутрашње резерве, да смањује трошкове и прилагођава се новонасталој ситуацији.

Он је указао на то да је компанија у прошлој години имала за шездесетак милиона КМ мање промета него у 2022, што је озбиљан поремећај који "Алумина" не би лако поднијела да се није успјешно борила са својим трошковима.

Стевановић је оцијенио да ће, упркос свему овоме, "Алумина" имати сасвим пристојан пословни резултат у 2023. години који се може мјерити са добрим резултатима из претходних година, када је тржишна позиција компаније и купаца - корисника њених производа, била знатно повољнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана