Штета од земљотреса у Херцеговини милионска

Милијана Латиновић
Штета од земљотреса у Херцеговини милионска

ЉУБИЊЕ, БЕРКОВИЋИ - Судећи према броју пријављених објеката са напукнутим зидовима, порушеним димњацима и другим оштећењима, штета од земљотреса у Љубињу и Берковићима према првој процјени надлежних је милионска, а с обзиром на то да тло не мирује данима, мјештани страхују да ће бројке само расти.

Земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру затресао је на Велики петак херцеговачке општине, а након тог најјачег услиједила је серија подрхтавања слабијег интензитета. Један такав, јачине 3,7 степени по Рихтеру, сеизмолози су забиљежили у уторак увече у Гацку, а први човјек те општине Огњен Милинковић рекао је за “Глас Српске” да страх и паника међу мјештанима не попуштају.

- На два објекта старије градње пријављена је штета. Нису оштећени толико да су неусловни за становање, али свакако ће комисија изаћи на лице мјеста - казао је Милинковић.

Иако су комисије за процјену штете још на терену и обилазе објекте, начелник Љубиња Стево Драпић каже за “Глас” да им је до сада стигло 125 захтјева за преглед објеката.

- Стручни тим из Републичке дирекције за обнову и градњу обишао је општину, вртић, двије школе и спортску дворану и утврдили су да су и вртић и школе безбједни за боравак дјеце, тако да смо донијели одлуку да се ђаци у понедјељак враћају у клупе - рекао је Драпић.

Додао је да је потврђено да зграда локалне управе није безбједна за боравак, тако да сада чекају званичан допис из Владе РС, с обзиром на то да имају обећање премијера Радована Вишковића да ће им бити уступљен хотел у власништву Владе.

- Тек након што све три комисије заврше посао на терену, имаћемо праву слику стања. Оно што је сада очигледно јесте да је штета милионска - истакао је Драпић.

Штета је пријављена на шест јавних и 180 приватних објеката у Берковићима, а начелник те општине Ненад Абрамовић рекао је да тло подрхтава сваки дан по неколико пута.

- На срећу, та подрхтавања су слабијег интензитета, па не причињавају додатну штету. Страх и даље влада међу становништвом - казао је Абрамовић. Нагласио је да је рано говорити о конкретним цифрама, али да број оштећених објеката упућује на то да ће се штета мјери стотинама хиљада марака. Абрамовић је додао да је екипа Републичке дирекције за обнову и градњу стигла у Берковиће и да на терену утврђује стање.

У вријеме нашег разговора јуче, екипа је обилазила јавне објекте, а Абрамовић је рекао да очекује да ће потврдити да су школа и вртић безбједни и изразио наду да ће се ученици идуће седмице вратити у учионице.

Помоћ

Ненад Абрамовић је рекао да је конкретна помоћ од 10.000 марака најављена из Источног Сарајева.

- Тај новац ће бити на нашем рачуну до краја седмице. Има најава за помоћ и из Бањалуке, наше дијаспоре и хуманитарних организација. Овим путем позивам све који могу да нам помогну јер је наш буџет веома скроман и не износи ни два милиона марака - казао је Абрамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана