Штета од града сведена на минимум

Анита Јанковић Речевић
Штета од града сведена на минимум

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Српској, упркос све чешћим олујним облацима и ћудљивом времену, ријетко сабирају штету од града захваљујући развијеном систему противградне заштите у чију је модернизацију посљедњих година уложено 25 милиона марака.

Директор предузећа “Противградна превентива” Тихомир Дејановић каже да је овогодишња сезона одбране од града, која је стартала од 15. априла врло динамична и захтјевна, те да су већ до сада дејствовали са 626 ракета, док је лани за читаву сезону испаљено њих 630.

- Управо захваљујући брзим реакцијама нисмо имали већих појава града, нити веће штете за разлику од сусједне Хрватске, гдје је град прије десетак дана проузроковао катастрофалну штету - казао је Дејановић.

Додао је да успјешне резултате, упркос све израженијим климатским промјенама, постижу захваљујући савременој опреми, раду Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде које је препознало значај противградне заштите у уложило милионе у њен развој, али и спремности стријелаца да по киши и грмљавини савјесно обављају свој посао.

- Имамо нову технику коју користимо до максимума. Од ове године у функцији је и метеоролошки радар на Јахорини који ће омогућити бољу заштиту источног дијела РС и БиХ, као и Србије. Такође, у Противградном центру у Новој Тополи дежурају четири метеоролога, а толико нема ниједан хидрометеоролошки завод у БиХ - похвалио се Дејановић.

Успјешност у раду “Противградне превентиве РС” препознала је Влада Србије, која је са милион евра финансирала изградњу мреже од 30 аутоматских противградних станица у региону Подриња.

- Тај пројекат ћемо завршити до краја године и он ће омогућити бољу противградну заштиту истока РС, БиХ и западног дијела Србије, на чије подручје највише облака долази са наше стране Дрине - казао је Дејановић.

Усјеве и воћњаке штите на 1,4 милиона хектара који се простиру на територији 38 локалних заједница у Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту уз помоћ два радара, 101 аутоматске противградне станице и 200 класичних те 35 приземних генератора сребро-јодида. Да би се постигао највећи могући ниво одбране од града, појашњава Дејановић, сузбијања облака мора бити цјеловито и у почетној фази њиховог развоја.

- Што је већа територија изнад које се спроводи сузбијање, већа је и ефикасност. У Хрватској која нам је први комшија нема заштите, што за нас представља потенцијалну опасност јер сва облачност из сјеверних праваца долази преко њих. Због тога постоји опасност да облачност у зрелој фази дође до нас и онда је тешко ефикасно дјеловати - објашњава Дејановић.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да је противградна заштита од велике помоћи свим пољопривредницима.

- Убиремо бројне бенефите од њиховог рада, ефикасност је огромна и сви смо им захвали. Осим што нам чувају поврће и новац, штите нас од брига и разочарења. Сјећам се једног љета, у годинама иза рата, спремали смо се за сјечу купуса који је баш био родио и пет дана раније удари невријеме, град све стуче. Ништа нам није остало - присјетио се Мастало.

Воћар из села Грбавци код Градишке Миленко Чекић своје засаде јабуке, трешње и шљиве који се простиру на 15 хектара од града брани лично, јер је обучен за послове стријелца и има инсталирану противградну станицу.

- До прије пет, шест година док систем заштите није био развијен имали смо милионске штете у воћњацима од града, а последњих година су занемариве. Сви можемо бити захвали тим људима који веома професионално раде 24 сата - рекао је Чекић и додао да обавезе стријелца нису нимало лаке, наводећи да је последњи пут дејствовао усред ноћи.

Климатске промјене

Тихомир Дејановић каже да је штета од града од седамдесетих година прошлог вијека у умјереним географским ширинама повећане четири до пет пута, што се сматра посљедицом антропогеног утицаја на климу.

- Све су чешћа олујна стања, а зона јаких градоносних олуја помјера се ка сјеверу, тако да се оне, праћене и торнадима, све чешће јављају тамо гдје их раније није било. Нема сумње да ће у будућности бити настављен тренд повећања интензитета атмосферских непогода - рекао је Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана