Народ “љетује” у двориштима!

Данијела Бајић
Народ “љетује” у двориштима!

БАЊАЛУКА - Високе температуре и папрене цијене љетовања натјерале су грађане Републике Српске да спас од врућина пронађу у хладовини својих дворишта, гдје постављају монтажне базене, који су већ распродати у појединим продавницама.

Продавци широм Српске кажу да ових дана нису стигли да из складишта изнесу базена колико их купци траже те да у понуди имају мале количине, углавном дјечијих, док оних већих, упркос вртоглавим цијенама, уопште нема.

У тржном центру “Фис” у Бањалуци кажу да су на почетку сезоне на стању имали доста базена, које су брзо распродали.

- Монтажних базена већ неко вријеме немамо. Тренутно су нам остали мањи, који коштају стотинак марака. У понуди смо имали базене и од 2.000 марака, који су за кратко вријеме распродати - казала је трговкиња Мирјана Марић.

Додала је да купци стално долазе и траже базене, али да их ове године више неће ни набављати.

У радњама “Металекса” кажу да је ова година рекордна, кад је ријеч о потражњи за монтажним базенима.

- Најтраженији су базени од око 500 марака, иако није мањкало ни купаца за веће. Претходних дана смо продали два велика базена вриједности око 1.900 марака - рекла је радница у једној од њихових радњи Зорица Болобан.

Према њеним ријечима, продаја базена иде много боље него претходних година.

Исто кажу и у бијељинској радњи “Тримакс”.

- Тренутно више продајемо мање, дјечије базене, али свакако има и муштерија за велике базене, као и опрему која иде уз њих - казали су у “Тримаксу”.

Додали су да најскупљи базен у њиховој понуди кошта 1.300 марака, за који такође влада интересовање.

Да је велика потражња за базенима другу годину заредом тврде и у продавницама “Центрума” и истичу да се највише траже “Интеџ” базени с металном конструкцијом.

- Базени су ове године заиста тражени. Има дана да у једној смјени продамо и по десет базена - казала је трговкиња у Бањалуци Тања Ћурлић.

Бањалучанка Марија Бајић истакла је да је купила монтажни базен за који је издвојила око 1.000 марака, јер су, како каже, температуре неподношљиве и једини спас види у води. С обзиром на то да ово љето неће путовати на море због високих трошкова, инвестиција у базен је каже пун погодак.

- Дуго сам тражила базен, на почетку су били поскупи. Међутим, сада када су трговци мало спустили цијене, базена готово да нема на стању. Били смо у неколико радњи у којима их продају и нигдје нема оних већих, у којима се може купати више особа. Једва смо на крају овај нашли - рекла је Бајићева.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезовање БиХ, за шест мјесеци ове године увезени су базени и пратећа опрема у вриједности од 2,96 милиона КМ. Ако је судити на основу њихових података, највише робе ове врсте стигло је из Кине и то у вриједности од 2,77 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана