Станови у Бијељини све скупљи, процјењује се да квадрат достићи чак 3.000 КМ

Srpska info
Foto: bijeljinadanas

Велико поскупљење те недостатак грађевинског материјала, а посебно жељеза на тржишту могли би утицати на смањење започетих радова али и на цијену станова.

Квадрат се у Бијељина сада креће у зависности од локације, од 2000 до 2.500 марака, а предвиђања су да би могао достићи и цијену од 3.000 марака.

Грађевинске фирме суочене са великим проблемима. Цијене репроматеријала из дана у дан се повећавају. Грађевинске предузимаче мучи и проблем са недостатком радне снаге. И мајсторске и дневнице помоћних радника веће су за педесетак и више одсто.

 – Поједини грађевински материјали поскупили су од 30 па до чак 300 одсто. Само жељезо је у односу на прошлу годину скупље за 800 евра по тони. Прво нам је пословање угрозила пандемија вируса корона а сада су и сукоби у Украјини пресјекли ланац снабдијевања. Највећа жељезара у Донбасу „Азовстал“ производила је 60 одсто жељеза за европско тржиште па је управо недостатак довољних количина утиацо на драстично поскупљење – каже власник грађевинског предузећа „Некомс“ Милован Лукић за портал ИнфоБијељина.

 Лукић додаје да упркос поскупљењима, потражња на тржишту не јењава.     
 

– Највише се траже мали станови, а најчешће се продају већ у самој изградњи. То је и једна од  најповољнијих опција за купце – каже власник угледне бијељинске грађевинске фирме.

 Упркос тешкоћама грађевинарских предузимача, Бијељина је посљедњих година велико градилиште. Само у прошлој години изграђено је око 1.000 станова, а град Бијељина је по основу прихода од накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте инкасирао готово осам милиона марака. У надлежном градском Одјељењу подсјећају да је прошла година у Бијељини била рекордна по броју издатих грађевинских дозвола, чак 21 за изградњу колективних стамбено – пословних објеката. Само од почетка године већ их је издато седам.  

 – Најатрактивније локације су, осим ужег градског језгра, Рачанска, Мајевичка и улица Филипа Вишњића. Стамбено-пословну изградњу прате и унапређење саобраћајне, јавне, комуналне инфраструктуре – нагласио је стручни савјетник у Одјељењу за просторно уређење града Бијељина Борјан Максимовић.

Из Одјељења за просторно уређење најављују и нове пројекте и регулационе планове за Индустријску зону 4, Агро-тржни центар, Галац, Филип Вишњић, Лединци 2 и урбанистички пројекат за изградњу стамбено-пословног блока на углу улица Николе Тесле и Вука Караџића, што би требало да допринесе привредном развоју овог подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана