Стање на путевима: Коловози мокри и клизави

ГС
Стање на путевима: Коловози мокри и клизави

БАЊАЛУКА - Због повремене кише која пада у већини крајева Републике Српске,коловози су мокри и клизави, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српсле.

Упозоравају да је у котлинама и дуж ријечних токова,те преко планинских превоја мјестимично смањена видљивост због магле и ниске облачности. Возачима савјетују максимално опрезну и спорију вожњу и скрећу пажњу на повећану опасност од одрона.

Због санације магистралног пута МII-501, дионица Козарска Дубица-Приједор ( Улица Краља Александра у Приједору), саобраћај се одвија успорено, једном траком.

Због извођења радова на реконструкцији надвожњака жељезничке пруге, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута МI-108 Ламовита-Ивањска до 22. јула.

На магистралном путу М14.1 Бијељина-Шепак у мјесту Пилица, због радова, саобраћај се одвија наизмјенично,једном саобраћајном траком, уз могуће повремене краткотрајне застоје.

На магистралном путу М-19 (Власеница-Соколац) у Хан Пијеску у току су радови на рехабилитацији пута, те је потребно прилагодити брзину кретања возила и обратити пажњу на привремену саобраћајну сигнализацију.

На магистралном путу МII-503, дионица Рогољи-Бараћи, у току су радови на санацији магисталног пута, па се саобраћај одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију саобраћајном сигнализацијом.

На регионалном путу RI-2102, дионица Разбој-Руданка, на локацији превој Љескове воде, због санације клизишта саобраћај је до 1. августа године потпуно обустављен. Теретна возила на поменутом правцу се преусмјеравају на Јелах, а путничка возила ће се у наведеном периоду преусмјеравати алтернативним правцима Разбој-Горња Вијака-Дервента-Добој и Разбој-Тедин Хан-Добој.

Због оштећења моста у Мачковцу, забрањено је одвијање саобраћаја за теретна моторна возила на регионалном путу РI 4102 Мачковац-Пипери.

Због извођења радова на санацији коловоза, саобраћај се на регионалном путу Р-II 4503 Стари Угљевик-Главичице (рејон Глиња), одвија наизмјенично једном саобраћајном траком, уз повремене прекиде

На  магистралном путу (МI-111),  на дионици Добро Поље-Миљевина, због радова на санацији клизишта, измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Предвиђено је да радови трају до 5. августа.

Због извођења радова на санацији клизишта саобраћај се на дионици Фоча-Горажде у мјесту Филиповићи (на самој линији разграничења), одвија отежано, једном саобраћајном траком (урађеном привременом заобилазницом у дужини 150 метара) уз постављену саобраћајну сигнализацију.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка – Нова Топола – Клашнице, и изградње три кружна тока на дионици Клашнице 1-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја. Због радова на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева М-I 101 Градишка-Нова Топола и М-I 102 Чатрња-Градишка, такође је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

На дијелу магистралног пута М-I 118 Жегуља-Љубиње (дионица Подврсник-Љубиње) у току су радови на реконструкцији пута, те се саобраћај одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила.

За вријеме трајања радова на реконструкцији магистралног пута MI-111, дионица Брод на Дрини (Фоча)-Хум (Шћепан Поље) измијењен је режим у одвијању саобраћаја  до 31. децембра.

На регионалном путу PII-1502 дионица Приједор 3-граница РС/ФБиХ (Стара Ријека) долазиће до измјене у режиму саобраћаја због преласка радних машина преко наведеног пута.

 

Због извођења радова, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута М-I 109 Брод на Дрини 2-Врба у тунелу Чемерно до 1. јула.

На магистралном путу М-I 102 Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено.

На магистралном путу МI-108 дионица Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Приједор долазиће до измјене у одвијању саобраћаја.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због изградње дионице аутопута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице аутопута од моста Руданка до тунела Путниково брдо 2.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су и на регионалним путевима РI-2102 Разбој-Руданка и РI-3106 Разбој-Тедин Хан до 6. јула.

Због опасности од појаве клизишта, на регионалном путу Р-459, дионица С.Угљевик-Главичице, у рејону С. Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем М-18 Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Напомињемо да се наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ Угљевик.

Због бројних одрона и опасности од клизишта,на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака.

До 14. јула због извођења деминирања терена на регионалном путу Р-I 3104 Подновље-Поље (код деминерског градилишта “МСП Горњи Божинци) долазиће до привремене обуставе саобраћаја сваким радним даном у времену од осам до 15 часова. Обустава ће се вршити на начин 30 минута обуставе, а пропуштење саобраћаја 10 минута.

На путним правцима Станић Ријека-ГП Брод  и Д. Леденице-Црквина-ГП Шамац  кретаће се превоз вангабаритног терета, па возаче молимо да на наведеним дионицама возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.   

Забране

Од 02.јуна на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на регионалном путу 3104 (стара ознака Р-472) дионица Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичким ударима предметни надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово рјешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу М II-507 Бродар-граница РС/РСР (Рудо) забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко десет тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 км/ч.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Бањалука

Данас од 18  до 23,00 часао биће обустављен саобраћај у Бањалуци у Улици краља Петра I Карађорђевића, на дијелу од  Улице Марије Бурсаћ до Улице алеја Светог Саве, због одржавања Видовданског Сабора.   

У дане викенда у току љетног периода од 24. јула године до 28. августа, у временском периоду од 18 часова суботом до 5.30 часова понедјељком, бити обустављен моторни саобраћај у Бањалуци у Улици краља Петра I Карађорђевића, на дијелу од Трга српских владара (Бански двор) до Улице Марије Бурсаћ, у циљу промоције немоторизованог саобраћаја, односно промоције здравог начина живота, екологије и одрживог развоја.

ФБиХ

Због извођења санационих радова на мосту Горица, за саобраћај је затворена лијева цијев тунела 1. март на дионици аутопута А-1 Зеница-Сарајево, а возила саобраћају двосмјерно кроз десну тунелску цијев.

Због радова на мосту на Илиџи (М-17 Ступ-Блажуј), сваким даном (осим недјеље) у времену од шест до 15 часова, саобраћај се обуставља и преусмјерава на алтернативне правце. Од 15 до шест часова ујутро на мјесту радова саобраћај се из смјера Блажуја преусмјерава кроз насеље Лужани, док се из смјера Илиџе саобраћа преко моста (у функцији је једна трака на мосту).

Спорије због радова током дана саобраћа се на магистралним путевима: Србљани-Босанска Крупа, Лашва-Каоник, Травник-Витез, Шићки Брод-Лукавац, Читлук-Љубушки, Бихаћ-Каменица, Ливно-Шуица и Рипач-Дубовско, као и на улазу у Бугојно (из смјера Ростова).

Због слијегања цесте на улазу у Винац из смјера Доњег Вакуфа (М-5/16 Доњи Вакуф-Јајце) у функцији је само једна трака, а брзина је ограничена на 20 км/час.

На дионици регионалног пута од мјеста Равно према магистралном путу Љубиње-Требиње (М-6) саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Због санационих радова затворен је мост на улазу у Немилу (спој М-17 са Р-473), а возила саобраћају преко раскрснице у Топчић Пољу.

Због празника, данас и сутра забрањује се превоз експлозивних материја на територији ФБиХ.

Гранични прелази

На граничним прелазима нема дужих  задржавања.

Гранични прелаз Крстац (путни правац Гацко-Никшић) је отворен за међународни саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана