Стање на подручју Челића и даље тешко, плаше се нових падавина

СРНА
Стање на подручју Челића и даље тешко, плаше се нових падавина

САРАЈЕВО – Разорне поплаве на подручју општине Челић нанијеле су велике материјалне штете, а стање у овом дијелу Тузланског кантона (ТК) је и даље изузетно сложено.

Бујица је у петак у послијеподневним часовима захватила готово цијело подручје општине, а најтеже су страдали Челић, али и насеља Ратковићи, Брњик, Шибошница, Хумци и Дријенча.

"На простору опћине Челић је око 200 стамбених објеката поплављено, а око 20 помоћних објеката је потпуно уништено. Локални путеви су девастирани, а вода је ушла и у неколико привредних субјеката, тако да је и данас ситуација у Челићу веома тешка", казао је Нермин Окановић, командант Опћинског штаба Цивилне заштите (ЦЗ) и помоћник опћинског начелника за ЦЗ.

Додао је како узнемиреност и додатну бојазан код становништва изазивају прогнозе, према којима би у послијеподневним сатима на подручју Челића могле услиједити нове падавине.

Надаље наводи како је Општински штаб ЦЗ у петак донио Одлуку о проглашењу стања природне непогоде, те да је у току ноћи и дана подузео неопходне мјере на ублажавању њених посљедица.

"Све службе су стављене у функцију заштите и спашаваја људи и материјалних добара", прецизирао је Окановић, оцијенивши како су у овом тренутку овој локалној заједници најпотребније машине за рашчишћавање улица, ријечних корита и приступа сеоским насељима.   Међу приоритете је уврстио и осигурање снабдјевања с водом за пиће, с обзиром на то да је готово цијело подручје захваћено поплавама остало без воде.

"Опћински штаб ЦЗ је подузео мјере на плану достављања воде путем цистерних и галона, међутим, нисмо сигурни да ли је то довољно", казао је Окановић.

У осврту на сарадњу и координацију напора на заштити и спашавању посебну захвалност је исказао Ватрогасној јединици Брчко дистрикта БиХ, чији су припадници током цијелог дана на терену, ангажирани на испумпавању воде из објеката и рашчишћавању путних комуникација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана