Станивуковић: Данас смо сви Јаблани и Лује

Милош Васиљевић
Станивуковић: Данас смо сви Јаблани и Лује

БАЊАЛУКА – Јутрос ми на литији један ђед рече: сви смо ми Лује и сви смо ми Јаблани. Схватио сам његову поруку. Као што је мали Лујо хранио и чувао свог Јаблана, најбоље што је могао тако и ми морамо његовати и чувати нашу Српску, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Он је додао да само тако Република Српска може израсти у поноситог Јаблана, способног да се одбрани од свих свјетских моћника.

Станивуковић је као домаћин 58. Кочићевог збора, здравицом отворио трећи дан зборовања, назван Дан отаџбине.

– Јесмо ли Петре достојни тебе, нек свако пита самог себе – рекао је Станивуковић у здравици у стиховима и позвао народ да чува и његује Републику Српску.

 - Ово је 58. пут од када празнујемо лик и дјело Петра Кочића, ту је са нама и принц Филип Карађорђевић са својим породицом, сви наши суграђани и дијаспора. Била је литургију, причест и литија све како традиција налаже. Ако се само сјетимо, његова ванвременска дјела пуно нам говори. Можемо рећи да смо данас сви Јаблан и Лујо. Не смијемо заборавити да је Лујо хранио свога Јаблана да побједи као сеоски бик царског. Ако будемо хранили своју отаџбину наша Република Српска можемо бити као Јаблан који се супроставио већим и снажнијих силама чувају своје огњиште - рекао је Станивукуковић.

Додаје да је разговарао са свештеником и народом шта је још потребно урадити идућих година, јер како каже , како будемо гледали на прошлост и наше свјетионике, тако детерминишемо будућност.

- Мораћемо пронаћи јединствено збориште, јер ово није градска земља, гдје ће Кочићев збор бити у будућности. Имамо план да наредне године направимо збориште које ће имати све путеве, читаву поставку и арену не само када је борба бикова да свједочи о величини Кочића - рекао је Станивукуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана