Станари: Први сајам математике окупио стотињак основаца

Срна
Станари: Први сајам математике окупио стотињак основаца

СТАНАРИ - У Станарима се данас одржава први Сајам математике “Математичко путовање”, на којем учествује стотињак ученика из седам основних школа са подручја Бањалуке, Добоја и Станара.

Предсједник Друштва математичара из Бањалука Гордана Јевђенић истакла је да је циљ пројекта да се ученицима на пријемчив начин приближи математика а уједно и прилика наставницима да размијене добра искуства из праксе.

Она очекује да први сајам математике послужи као модел и у другим градовима или да у неком другом организационом облику заживи и буде мјесто међусобног сусрета ученика и наставника.

Координатор пројекта су наставнице математике Жељка Ђукић из Основне школе /ОШ/ “Ђура Јакшић” из Бањалуке и Стана Кујунџић из ОШ “Милан Ракић” из Буковице Велике код Добоја.

Ђукићева је појаснила да је сајам математике интерактиван за ученике и наставнике.

“Осим што излажу на штанду, ђеца имају активности попут математичког кутка гђе рјешавају задатке и илустрације задатака. За наставнике је предвиђена размјена добре праксе, а омогућено им је да припреме неке од излагања уз модерније технологије попут асоцијација, квизова, занимљиве презентације”, појаснила је Ђукићева.

Кујунџићева каже да је сајам прилика да се код ученика пробуде скривени математички таленти, што се код неколико малишана и потврдило током припрема за данашње “Математичко путовање”.

“Стварајући жМатематичко путовањеж већ годину дана много ђеце се исказало на другачији начин и осјетимо да математика можда више није прва на листи жбаукж предмета, већ се помјерила и приближава се ликовном, физичком, музичком”, рекла је Кујунџићева.

Она је навела да ученици њене школе редовно остварују запажене резултате на такмичењима из математике, од којих је издвојила јуниорску математичку олимпијаду.

Ученица бањалучке ОШ “Георги Стојков Раковски” Марија Кеча је веома рано показала таленат за математику, што је потврдило и прво мјесто на Четвртој међународној олимпијади у менталној аритметици, одржаној 2019. године у Београду.

Она је за постигнути успјех захвалила програму “Малац генијалац” кроз који се код ње развила љубав према математици.

Ученица ОШ “Милан Ракић” из Буковице Велике Тамара Јовић каже да је задовољна данашњим програмом и садржајима који истичу ону љепшу страну математике, попут рјешавања питалица кроз илустрације или игара

меморије, твистер.

Домаћин данашњег Сајма математике је ОШ “Десанка Максимовић” из Станара, чији је директор Александар Ристић поручио да код ученика постоји склоност према математици упркос стереотипима о овом предмету.

Сајам је организовало Друштво математичара из Бањалуке уз сагласност и одобрење Министарства просвјете и културе Републике Српске и Републичког педагошког завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана