Шта значе четири боје метеоаларма

Независне
Шта значе четири боје метеоаларма

БАЊАЛУКА - Иако често чујемо како су упаљени жути, наранџасти и црвени метеоаларми, многи од нас заправо не знају шта то значи, те смо управо због тога позвали метеорологе како бисмо добили појашњење.

Наиме, постоје четири врсте метеоаларма који се приказују кроз четири различите боје, по којима се гледа степен опасности на који се грађани упозоравају.

У претходном периоду често можемо да видимо да су због одређених временских прилика била упаљена нека од упозорења, а како нам у наредним данима метеоролози најављују високе температуре, сигурно је да ће доћи и то тога да се упали неки од аларма.

Како су нам метеоролози казали, ови аларми могу да се упале како због екстремно високих температура тако и због пљускова, праћених грмљавином, олујним вјетром и појавом града.

Наиме, у Босни и Херцеговини имамо два хидрометеоролошка завода, и то Хидрометеоролошки завод РС, као и Федерални хидрометеоролошки завод БиХ, а како наводе, сваки од њих за дијелове територије на којима се налази издаје упозорења за грађане, преко метеоаларма.

Као што смо навели, постоје четири боје, прва од њих је зелена, која, према ријечима метеоролога, не представља никакву опасност.

"Зелена боја, односно зелени метеоаларм не представља никакву опасност те слободно можемо рећи да то не може да доведе грађане у опасност", наводе они.

Међутим, са промјеном боје на жути метеоаларм можемо рећи да почињу одређене опасности за грађане.

"Жута боја представља потенцијално опасне временске услове. Према прогнозама које се предвиђају овом бојом метеоаларма, можемо рећи да се вријеме које се очекује није неуобичајено, али може пореметити планирану активности", наводе метеоролози.

Наранџаста и црвена грађане упозоравају на одређене опасности.

"Под овим упозорењем подразумијевају се одређени опасни временски услови, који се јављају ријетко током године, а својим интензитетом могу да изазову опасност за људе и имовину", наводе метеоролози, преносе Независне.

Како додају, код упаљеног овог метеоаларма савјетује се посебан опрез, као и поштивање савјета надлежних служби.

"Црвени аларм представља највиши ниво упозорења, а он се издаје за потенцијално опасно вријеме, те у тим ситуацијама грађани треба да буду максимално опрезни. Такође, потребно је да се прате савјети надлежних институција, као и да буду спремни за предузимање мјера које ће спријечити посљедице које те временске прилике могу имати", казали су метеоролози.

Како додају, Република Српска има пет регија за које се издају метеоаларми, које се углавном називају по највећим градовима у тој регији.

Републички хидрометеоролошки завод и Федерални хидрометеоролошки завод издали су од данас упозорење за жути метеоаларм, за максималне температуре које ће ићи до 35 степени.

Наиме, како наводе, од 32 до 35 степени на снази је жути аларм, наранџасти од 35 до 38, док се температуре од 38 па навише односе на црвени метеоаларм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана