Шта треба да знате прије подизања кредита?

НН
Foto: Bankrate

Имате у плату подизање кредита, али нисте сигурни одакле да почнете, нити шта вам је потребно? Како не бисте имали недоумице одлучили смо провјерити које услове је потребно испунити те вам у наставку доносимо више информација.

Одаберите који кредит вам треба

За почетак је потребно одредити за шта вам новац од кредита треба, односно одабрати која вам врста кредита треба, те да ли је то намјенски или ненамјенски кредит.

О томе зависе и услови за добијање кредита, али и колико ће износити камата. Ипак, услови кредитирања се разликују од банке до банке.

Управо због тога, чим одредите који ћете кредит узети, отиђите до пословнице банке у којој имате отворен текући рачун и распитајте се о врстама кредита и условима које нуде.

Такође, немојте се распитивати само у једној банци, већ отиђите и у пословнице других банака те се и код њих распитајте за услове. Након што сте прикупили све понуде, одаберите банку и кредит који највише одговара вашим потребама и могућностима.

У одабраној банци добићете упутства које све документе треба да донесете како би се кренуло у реализацију кредита.

Треба да будете кредитно способни

Да бисте добили кредит неопходно је да будете кредитно способни, односно да задовољавате одређене услове.

Прије свега најбитнија ставка је да сте запослени на неодређено, односно да имате стална мјесечна примања и неоптерећени дио плате.

За неке кредите биће вам потребни жиранти који дају право банци да у случају нередовне отплате кредита банка отплату може потраживати и од њега.

У неким случајевима банка захтијева и друге инструменте осигурања, на примјер, код стамбеног кредита хипотеку над некретнином, полису животног осигурања и сл.

Након што сте добили кредит, слиједи онај тежи, дуготрајнији дио, а то је отплата кредита, па је савјет да приликом његовог одабира водите бригу о томе да га треба и отплатити.

Накнада за обраду

Кад узимате кредит у банци најчешће ћете морати платити и накнаду за обраду кредита. Већина банака, ако не и све, приликом подизања кредита наплаћују једнократну накнаду за његову обраду.

Та накнада се плаћа приликом одобрења кредита, а колико ће она износити зависи од врсте кредита и политике банке, а наплаћује се једнократно.

Најчешће се накнада за обраду кредита врши одрицањем од износа кредита приликом његовог кориштења. Осим тога, неке банке имају промотивна раздобља када вас ослобађају накнаде за обраду кредита.

Обрачун камата

Поступак како изгледа обрачун камата на кредите треба знати свако ко има кредит, а то се једноставно рачуна.

Наиме, камата се најчешће изражава кроз каматну стопу, што представља стопу помоћу које се рачунају камате за посуђени новац. Може се рећи како је каматна стопа одређена цијена коју плаћамо за кориштење новца који нам је посуђен. Каматна стопа се најчешће рачуна у постотку и то годишње.

На примјер, ако вас занима можете и самостално оквирно израчунати рате ненамјенског кредита и тада се можете послужити бројним онлине кредитним калкулаторима које можете пронаћи на страницама разних банака.

Међутим, најбоље је банкару поставити питање како се обрачунава камата на кредите, јер ће вам он помоћи у одабиру кредита који је најповољнији за ваше финансијско стање.

Врсте каматних стопа

Када је ријеч о задуживању, каматна стопа би требало да буде водиља приликом доношења одлуке код уговарања кредита.

Да бисте донијели праву одлуку потребно је разумјети разлику између фиксне и промјењиве каматне стопе.

Фиксна каматна стопа је она која није промјењива, а њена висина је дефинисана уговором те остаје иста током укупног времена отплате кредита.

Промјењива (варијабилна) каматна стопа се, с друге стране, мијења током уговорног периода, па се тако и камата коју је клијент обавезан платити мијења током уговорног раздобља. Да ли ће висина камате расти или ће се смањити овиси о будућем кретању каматних стопа. У складу с тим ова врста каматне стопе носи већу неизвјесност по питању будућих плаћања и исплата те има и већи ризик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана