Шта суспензија Шенгена значи за возаче из БиХ

NN
Шта суспензија Шенгена значи за возаче из БиХ

БАЊАЛУКА, ЉУБЉАНА - Суспензија Шенгена на границама с Хрватском и Мађарском, за коју се дефинитивно одлучила Словенија, а чему је претходила најава Италије Словенији о привременом надзору на граници, представља хладан туш за бх. превознике.

Они, заправо, страхују да ће поново чекати у дугим колонама, што би им доносило губитак и новца и времена, мада, бар за сада, нема најава да ће контроле бити онакве као што су биле некад.

У сваком случају, словеначка Влада одлучила је да ће од суботе увести надзор на границама с Хрватском и Мађарском, а то ће, како је одлучено на сједници Владе, трајати најмање десет дана.

Италија је, претходно, обавијестила Словенију да ће увести граничне контроле најприје на десет дана с могућношћу продужења, и то због појачаних миграција, али и због страха од тероризма.

Забринуло је све то Николу Грбића, предсједника Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске, који истиче да је ријеч о катастрофалним одлукама.

"Враћање контрола на словеначкој или неким другим границама представља катастрофу за превознике. То представља губитак времена, али и новца", рекао је Грбић за "Независне новине".

Разочаран је и Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

"Бојимо се да ће то додатно отежати проток робе и људи према ЕУ, и обрнуто, према Републици Српској и БиХ", каже Мијић за "Независне новине".

Дејан Шајиновић, новинар који годинама прати теме које се односе на ЕУ, истиче да суспензија Шенгена свакако јесте забрињавајућа, јер, како додаје, увођење контрола на интерним границама ЕУ урушава сам концепт слободе кретања људи, робе, услуга и капитала унутар ЕУ, који је у самој сржи европског пројекта, посебно кад је ријеч о јединственом европском тржишту.

"Већ сам имао прилику да доживим на словеначко-аустријској граници како аустријски полицајци рутински провјеравају аутомобиле, и то на мјесту гдје сте раније пролазили, а да нисте ни примијетили да сте прешли из једне у другу европску државу. За људе из БиХ увођење још једне контроле на граници са Словенијом нас на неки начин враћа у период прије уласка Хрватске у Шенген, па ће вас на словеначкој граници дочекати контрола", рекао је Шајиновић.

Словеначки безбједносни стручњак Боштјан Перне казао је за тамошње медије да је Шенген пропао као идеја.

"Шенгенски простор био је једна од главних идеја европског јединства и успостављен је како бисмо могли слободно прелазити границе, а да не знамо да прелазимо из једне земље у другу. Да имамо осјећај да смо једно. Али тога више нема. Шенген је пропао као идеја. Можда неке граничне прелазе нећемо осјетити као некада, али ово више није слободан прелазак граница. Овога више нема", рекао је Перне.

Претходно је министар унутрашњих послова Словеније Боштјан Поклукар у сриједу послијеподне потврдио да ће Словенија увести граничне контроле према Хрватској и Мађарској након што је његов италијански колега Матео Пјантедози најавио исту мјеру према Словенији.

Двојица министара су се сложила да западнобалканска рута, коју помно прате и словеначке и италијанске безбједносне службе, може бити атрактиван коридор за потенцијалну радикализацију, те су увели ову мјеру због превенције тероризма и организованог криминала.

С друге стране, министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић казао је на састанку с колегама у Луксембургу да те контроле неће бити истовјетне онима које су се спроводиле прије Шенгена.

Хрватски премијер Андреј Пленковић навео је да је привремено увођење граничних контрола могуће на основу Законика о шенгенским границама и то ако се појави озбиљна пријетња националној безбједности и јавном поретку.

"У случају непосредне опасности, држава чланица граничне контроле може увести једнострано", навео је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана