Шта су показала истраживања о Трговској гори

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- Резултати првог сета истраживања на подручју Новог Града с циљем дефинисања утицаја складиштења радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској, показују ниво природне радиоактивности, истакнуто је данас у Бањалуци на презентацији ових истраживања.

Јелена Маринковић из Института за јавно здравство Републике Српске истакла је да су такви резултати очекивани и да ће помоћи у случају најгорег сценарија, а то је да Хрватска почне одлагање отпада на овој локацији.

"Успостављањем стратешког мониторинга животне средине прије него што се пусти у функцију добићемо снимак нултог стања животне средине у Новом Граду. Знаћемо каква је ситуација природне и вјештачке радиоактивности на тој територији тако да можемо препознати уколико заиста дође до контаминације са стране Трговске горе", рекла је Маринковићева новинарима.

Она је навела да су од октобра прошле године рађена мјерења радиоактивности на узорцима из животне средине, односно на узорцима воде из Уне, воде за пиће, тла, хране, те анализе атмосферских падавина.

Замјеник директора Републичког завода за геолошка истраживања Цвјетко Сандић рекао је да први прелиминарни подаци до којих су дошли показују да нису баш тачне тврдње колега из Хрватске који су у својим студијама навели да карбонске наслаге које изграђују терен око Новог Града и Трговске горе спадају у хидрогеолошке изолаторе, што значи да не пропуштају подземну воду.

"Претпоставка је да ће се у случају неког акцидента сва та штетна материја транспортовати кроз подземне токове. Прелиминарна наша истраживања говоре да имамо одређена процјеђивања али у овом тренутку не можемо аргументовано то да тврдимо и радићемо додатна истражна бушења и мјерења што ће бити добра подлога да то буде наш контрааргумент да није све тако хомогено, већ напротив хетерогено", рекао је Сандић.

Он је додао да су према мишљењима струке површна истраживања која су рађена у Хрватској, односно да не сагледавају сав састав геолошког терена са различитих аспеката, јер је подручје склоно и сеизмотектонској активности, клизиштима...

"Све су то аргументи које геолошка струка треба да сабере и понуди као нешто што је против, а правници на крају да одбране", истакао је Сандић.

Он вјерује да ће коначна геолошка истраживања бити завршена до краја године.

Први сет истраживања урадили су Институт за јавно здравство Републике Српске и Републички завод за геолошка истраживања, а започета су 2. октобра прошле године на подручју општине Нови Град.

Почетна локација истраживања је насеље Млакве, јер је то најближа локација Трговској гори са стране границе БиХ.

Влада Републике Српске је у буџету за прошлу годину издвојила милион КМ за финансирање истраживања.

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, само неколико стотина метара ваздушне линије од заштићеног подручја Парка природе "Уна", довело би у питање опстанак 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана