Шта симболизује јаје чуваркућа

ГС
Шта симболизује јаје чуваркућа

На Велики петак домаћице фарбају јаја у најразличитије боје и разним техникама, међутим, најбитније је да прво офарбају једно црвено јаје. Шта оно заправо симболизује?

Боја Васкрса је црвена и симболизује проливену Исусову крв, а обичај је да се прво јаје фарба црвеном бојом и чува у кући цијеле године.

Ово јаје се назива чуваркућа и служи да заштити све укућане, али и њихов дом. Такође, вјерује се да чуваркућа тјера зле силе и демоне, односно од свих лоших ствари.

У неким крајевима, чуваркућа се чува све до сљедеће године, тачније док се не офарба ново јаје, како би цијеле године чувала кућу и укућане. Када се офарба нови чувар, стари се баци у ријеку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, умјесто на кућу коју је сачувао.

Када осване васкршње јутро, укућани се прво омрсе јајима. Три дана, колико Васкрс траје, рођаци, пријатељи и комшије дарују се офарбаним јајима, у посјету се не иде без ускршњих јаја, нити ће се десити да вам тих дана неко дође у посјету, а да вам није донио јаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана