Шта се не смије радити дан послије Светог Николе

ГС
Шта се не смије радити дан послије Светог Николе

Бројни су обичаји везани за славу, али постоје правила која се односе на дан послије.

Православни вјерници јуче су обиљежили Светог Николу, славу за коју се веже узречица да “пола Србије слави, а друга половина иде у госте”.

Иако су бројни обичаји везани за саму славу постоје правила која се односе на дан послије Светог Николе.

Како стари обичају налажу, на дан након крсне славе не треба обављати било какав кућни посао. Такође, домаћини би требало да спремају само храну и то искључиво посну, јер и други дан славе се не служи мрсна храна. Конзумирање мрсне хране на овај празник је забрањено – пошто је у току велики Божићни пост.

Многи свештеници савјетују да се то строго мора испоштовати и да је боље не славити него радити онако како не треба, а даје и упутство шта након славе радити са житом и славском свијећом.

Наиме, једни сматрају да су свијећа и жито резервисани само за дан славе и свеца којег обиљежавамо. Други мисле да се житом служе гости све док се не поједе, а да се свијећа пали и на патерице. Док трећи застуају став да жито послужују и други дан, али свијећу тада не пале.

Шта је од овога исправно?

Пшенично зрно у хришћанству је симбол вјечног живота, смрти и васкрсења, када се сије оно умире и клија, али из њега се рађа нови живот који доноси стоструки род.

Славско жито се кува и приноси у славу Божију и част светитеља који се слави, као и за здравље и напредак дома и његових укућана, али првенствено за покој душа свих предака у том дому. Служи се гостима и укућанима док се не поједе. Велики гријех је бацити га.

Свијећа симболизују свјетлост Христове науке и гори током цијелог дана славе. Када пожелимо да је угасимо, прво се прекрсите и то учините са славским вином, преноси Нова.

Како су славске свијеће прилично велике, углавном се деси да не догори сасвим. Према ријечима свештеника, у том случају би је требало ставити поред иконе, гдје би требало да стоји до наредне године, а палите је за вријеме породичних молитви. А ако и другог дана имате госте, ваљало би да се помолите Богу и упалите је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана