Шта је узрок постпразничне депресије и како је спријечити?

ГС
Foto: Илустрација

Психолог Маја Савановић Зорић рекла је да у претходном периоду било много празничне депресије, али и постпразничне депресије.

"Много људи различитих добних група се јавља и на психотерапију и обраћа се за помоћ што је нама негдје драго и чини ми се да је на овим просторима то коначно престала да буде табу тема", рекла је Савановић Зорић.

Он истиче да су углавном долазили људи који су усамљени, неко ко живи сам и ко нема прилику да проводи вријеме са пријатељима и породицом или особе које нису задовољне оствареним у претходној години што их доводи до депресије, пише АТВ.

"Празнична и постпразнична депресија је сезонска депресија која се увијек јавља у исто доба године, углавном код истих особа", рекла је Савановић Зорић.

Шта је узрок постпразничне депресије?

"Бројни су симптоми који узрокују поспразничну депресију, између осталог та социјална интеракција која се смањује након празника, смањујемо круг пријатеља и фамилије са којима смо се дружили", каже Савановић Зорић.

Она наглашава да тако долази до пада емоционалног је је спласнула еуфорија и очекивање од празника, односно притисак који смо сами себи поставили.

"То је итекако исцрпљујуће и није  и чудо што се код неких особа развије постпразнична депресија", каже Савановић Зорић.

Она додаје да су са постпразничном депресијом повезани повећана и неадекватна исхрана која је била током празника, неадекватан унос алкохола и недовољна количина сна.

Како се борити против постпразничне депресије?

"Јако је битно да уведемо адекватан и правилан режим исхране, спавања и свега онога што подразумијева нашу свакодневницу", каже Савановић Зорић.

Она додаје да је јако битно да смањимо наша очекивања шта то желимо да постигнемо у наредној години него на формирамо мале циљеве које знамо да можемо испунити и када остваримо циљ да то валидирамо код себе.

Такође, важно је остварити свакодневну социјалну интеракцију са драгим људима.

"Важно је да радимо на себи, да видимо шта нам недостаје и радимо на томе", закључује Савановић Зорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана