Шта је то паметни уговор?

Јована Диљевић
Шта је то паметни уговор?

Да бисмо разумјели појам „паметног“ уговора, морамо првенствено створити повјерење у технологију, јер паметни уговор, у својој суштини, није ништа друго него рачунарски код који се извршава према унапријед одређеним протоколима. Дакле, обзиром да исти немају могућност „расуђивања“, већ пуког извршавања, схватамо да нису „паметни“, како им назив говори.

Као што је случај и код уговора у стандардном смислу ријечи, паметни уговор представља споразум двије или више уговорних страна. Нихова сличност са уговорима се огледа у томе што уговорне стране унапријед договоре услове, док извршење истог препуштају програмском коду који обезбјеђује да ће се уговор извршити према унапријед договореним условима.

Самој изради паметних уговора дакле претходни усмени и/или писани договор око услова извршења, а само сачињавање предајете у руке програмера, који ће споразум уговорних страна да кодира и постави га на блокчејн мрежу. Дакле, можемо рећи да се паметни уговори закључују у складу са облиционим правом, док је извршење уговорних одредби препуштено софтверком програму.

У складу са дигиталном природом паметног уговора, битно је истакнути да, могу бити програмирани на начин да се извршавају у колико се испуне сљедећи, преддефинисани кораци:

1.    Странке које желе да изврше трансакцију, или прометују робама и/или услугама морају се унапријед споразумити око услова уговора. Дакле, морају да одреде на који начин ће сам уговор – рачунарски код радити, те који услови морају бити испуњени да би се код извршио аутоматски;
2.    Израда „паметног“ уговора – странке морају пронаћи програмера који ће њихов споразум израдити у рачунарски код те одредити сам програмски језик. Битно је напоменути да је увијек препорука имати сарадњу са искуснијим програмерским стручњацима због безбједоносних ризика.
3.    Паметни уговор се похрањује на блокчејн мрежу и оног тренутка када се испуне преддефинисани услови, самостално се извршава и – нема повратка. Дакле, уговор се као трансакција биљежи у блокчејн без могућности опозива – нешто као када купите нпр. патике на блеф, а рачун изгубите у ходу.
4.    Паметни уговор функционише тако што прати дешавања на блокчејну и када примијети преддефинисани услов који покреће његовор извршење – он се самоизвршава. Преддефинисани услов може представљати много ствари, као што су нпр.: пријем мјесечне фактуре, извршена уплата и слично.
5.    Извршење паметног уговора аутоматски представља и посљедицу – нпр. пренос средстава са продавца на купца, без додатне верификације.
6.    По извршењу, паметни уговор се складишти као и било која друга трансакција на блокчејн и доступан је било ком трећем лицу на преглед.

Да закључимо, паметни уговор своју примјену може пронаћи код лица која желе да аутоматизују своје инвестиције, или нпр. да вам исти служи као неко лична штедња – унапријед дефинишете који износ средстава вам паметни уговор сваког мјесеца трасира на други рачун.

Примијена је много, али су увијек исте препоруке: савјетујте се са правнимстручњаком код припреме услова уговора и сарадњу остварите са искусним програмерима. Тиме ће безбједоносни ризик бити сведен на минимум.

Ауторски текст адвоката Јоване Диљевић

Напомена: Текст не представља правни савјет, већ лични став аутора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана