Шта је све Српска набавила: У складиштима 190.000 литара уља, 2.000 тона пшенице, 863.430 конзерви...

Маријана Миљић Бјеловук
Шта је све Српска набавила: У складиштима 190.000 литара уља, 2.000 тона пшенице, 863.430 конзерви...

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске је у склопу интервентних набавки до данас купила 190.000 литара уља, 190.000 килограма шећера те 863.430 конзерви и 2.000 тона пшенице за шта је издвојено више од четири милиона марака са ПДВ-ом.

У Министарству трговине и туризма РС казали су "Гласу Српске" да је уговор о набавци јестивог уља склопљен са "Бималом" из Брчког.

- Набављена је количина од 190.000 литара у вриједности од 666.900 КМ са ПДВ-ом. Роба је складиштена код добављача – казали су у Министарству трговине.

Шећер је набављен од „Студен Аграна“ из Брчко и за 190.000 килограма утрошено је 273.429.

-  За набавку конзервиране хране (различите врсте – месне и прерађевине од рибе, поврће) уговор је склопљен са „Сава Семберијом“ из Бијељине, "Тривасом" из Прњавора и „НВ трејдом“ из Теслић. Набављено је 863.430 конзерви у вриједности од 1.343.085 КМ са ПДВ-ом. Остављен је простор за додатну набавку ових намирница – рекли су у Министарству трговине.

Набављена је и пшеница, а уговор је склопљен са „Кутјевом“ - Пословна јединица „Житопромет“ Бијељина.

- Купљено је 2.000 тона пшенице у вриједности од 1.739.228 КМ са ПДВ-ом (са урачунатим складиштењем). У току је набавка додатних количина пшенице – нагласили су у Министарству трговине.

Због немогућности понуђача да испоштују услове тендерске документације поништена је набавка соли и у току је покретање нове процедуре набавке.

- Такође, због промјена на тржишту нафте и нафтиних деривата, односно значајног пада цијена на свјетском тржишту у току саме процедуре набавке и високе цијене достављених понуда, поништен је поступак набавке нафте и у току је покретање нове процедуре набавке – навели су у Министарству трговине.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је данас исплату 4,02 милиона КМ за интервентне набавке.

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу саопштено је да је тржиште у Српској тренутно стабилно и да нема страха од несташице робе, а надлежне службе континуирано прате стање ради правовремене интервенције.

-У случају потребе, производи и сировине набављене у овом поступку биће пуштени у промет, у циљу успостављања стабилности тржишта - додаје се у саопштењу.

Исплата средстава договорена је на телефонској сједници Управног одбора Компензационог фонда, а за реализацију закључка задужени су овај фонд и Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Исплата је одобрена на основу одлуке Владе Републике Српске од 3. марта.

Влада Републике Српске усвојила је данас на сједници одржаној 3. марта  информацију о могућностима реализације интервентних набавки роба, те донијела закључак којим се налаже набавка основних животних намирница и нафте у износу од 15 милиона КМ.

Влада Републике Српске задужила је Министарство трговине и туризма да, у координацији са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, по хитном поступку, изврши набавку и обезбиједи складиштење наведених роба/производа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана