Шта добој нуди туристима за Сретење

ГС
Шта добој нуди туристима за Сретење

Иако су се љубитељи снега и зимских спортова овог Сретења надали неком активном одмору на планини, само они који су смЈјештај резервисали на Копаонику и Старој планини или, евентуално, Јахорини, могу се ових дана надати празничним спустовима низ планину.

А питање је, кажу скијаши, колико ће се и у овим планинским центрима снег задржати после скромних падавина.

Уколико нисте у овој групи или сте међу онима који одмор планирате у последњем тренутку, у зависности од временских прилика, могућности и слично, а желели бисте да посетите неко ново мЈесто у овом "продуженом викенду", ево једне добре идеје.

Ријеч је о граду који је удаљен око 240 км од Београда, односно око три сата вожње, а који је прИЈе мало више од годину дана, часопис Форбс ставио на листу од пет најпотцењенијих градова на Балкану.

Ријеч је о граду Добоју у Републици Српској.

"Посебно атрактиван град, са вишевековном историјом, Добојском тврђавом из 13. вијека, препознатљивом босанском кухињом и неодољивом природом Горанског језера пружиће посетиоцима један несвакидашњи одмор и упознавање са историјом, али и нетакнутом природом", гласио је, укратко, опис Добоја у овом угледном часопису.

Што се тиче посете Горанском језеру, ми бисмо вам је препоручили за неке топлије, прољећне дане, а за ову прилику вам савјетујемо да посетите сам град Добој, а да поподневне сате или неки од дана проведете и у једном од спа-центара у околини, на око пола сата вожње од Добоја.

По доласку у овај град, прво што вам предлажемо да посјетите јесте управо Добојска тврђава, позната међу локалним становништвом и као Градина. Врло лако ћете је уочити са које год стране да прилазите овом граду.

Претпоставља се да је тврђава подигнута још у тринаестом веку, а неки археолошки трагови везују је и за праисторију. Ипак, њено прво званично помињање везује се за 1415. годину.

Улаз је, иначе, бесплатан (што је невјероватно ако се упореди са неким европским, мање атрактивним и задивљујућим тврђавама), а тврђава се може посјетити од 9 до 17 х, што нам је данас потврђено и у локалној туристичкој организацији.

Претпостављамо да ћете по обиласку тврђаве, са које се овај град на три реке заиста може лепо сагледати, бити заинтересовани и за неку препоруку за ресторан. За тако нешто, предлажемо вам да свратите у неку од ћевабџиница баш у том, старом делу града, испод Тврђаве. Ма колико да за сарајевске ћевапе кажу да су најбољи, овај специјалитетом се дичи и добојска кухиња, тако да вам саветујемо да их пробате. Цене су од 4,5 км до 10 КМ, у зависности од величине порције.

Када напуните стомак, предлажемо вам да наставите лагану шетњу ка центру, ка градском парку. Овде може бити занимљиво деци, али и љубитељима шаха на отвореном.

Одатле предлажемо да продужите ка Ћири, парној локомотиви из 1879. године, која је превозила путнике све до 1968. године, а од тада краси центар овог града и мами туристе да се укрцају и отпутују у нека стара времена.

Ако изузмемо још неколико верских објеката, цркава и џамија, то би у најкраћем било то што сам Добој нуди. Међутим, локалци, а и Форбс, препоручују да обавезно посетите Горанско језеро, удаљено 7 км од Добоја. Локална туристичка организација препоручује и СРЦ Преслицу, која обилује богатим шумама, изворима здраве и чисте воде и чистим ваздухом.

Кад већ говоримо о природним лепотама, не може се избећи ни Озрен са својим најлепшим врхом Гостиљ, на 773 метра (највиши је Остравица на 918 м). Ту је и платформа за љубитеље параглајдинга, а кажу да је ово место најпосећеније у септембру, када се тамо одржавају Дани чаја на Озрену.

Оно што је у околини Добоја и те како несвакидашње, а што је нама у плану у следећој посети Добоју, јесте Фарма јелена лопатара, у селу Конопљишта. То је нешто што се данас заиста ријетко виђа, преноси еКапија.

Но, до те посете да вам препоручимо оно што смо ми досад проверили, а то је један спа-дан или викенд у некој од бања у правцу Бањалуке.

Наш предлог је бања Кулаши, на око пола сата вожње од Добоја.

Што се смјештаја у овој бањи тиче, ту су капацитети одавно попуњени.

Као и ценама у добојским ћевабџиницама и ресторанима, сигурно ћете бити позитивно изненађени и овдашњим цијенама у односу на сличне центре у Србији.

Једна од атрактивних понуда јесте дневни релакс пакет, по цени од 45 КМ за одрасле (40 КМ за децу 5-12 година), а подразумева коришћење термалног и спа базена, уз пансионски ручак или вечеру.

Иначе, легенда каже да је лековиту воду из ове бање открио један болесни коњ који је дуго скитао по непознатим местима, све док се није срушио од слабости. Пао је право у извор из ког је шикљала вода, за коју се испоставило да је лековита јер се коњ три дана након тога опоравио као да није ни био болестан. Коњ се звао Кулаш.

Како наводе на сајту ове бање, тамошња вода је лековита и добра за кожне болести, болести желуца, уринарне тегобе, повишен притисак, реуматизам, а међу бројним услугама које се нуде, као што су релакс или детокс одмор, корисницима су често атрактивне и анти-стрес масаже, масаже топлим камењем, третмани за тијело попут "Чоколадног ужитка", "Клеопатриног ритуала", "Зен ритуала" и слично.

А после дуге шетње и разгледања новог града, или нетакнуте природе у окружењу, верујемо да ће овако нешто баш и вама бити потребно ида ће вам употпунити један другачији викенд или овај кратки одмор.

Луксуз за 100 евра за три дана

У Добоју се, према тренутној понуди на Боокинг-у, смјештај за ове дане празника (15-18 фебруар) може наћи по цијени од 7, 8 хиљада динара, па до стотинак евра за оне луксузније, са највишом оцијеном и најбољом локацијом. Овај износ се односи на боравак од три ноћи, за двије одрасле особе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана