Српски уче због љубави и посла

Јана Кезић
Српски уче због љубави и посла

БАЊАЛУКА - Посао, студије или љубав јесу најчешћи разлози који су странце са свих меридијана, од Америке до Нигерије, навели пут Српске због чега су многи одлучили да похађају курс српског језика.

Потврђују то у школама страних језика у Српској наводећи да нису ријеткост ни они који желе да науче бар основе српског језика из просте жеље за упознавањем нових култура и обичаја.

Ријечи, падежи, деклинације дио су градива које су савладавали полазници из Америке, Словачке, Чешке, Мађарске, Италије, Турске, Сомалије, Аустрије и Нигерије.

Власница школе страних језика "Диалогос" из Бањалуке Драгица Бањац каже да имају и кандидате ван учионице, који српски језик уче путем онлајн платформи, већином из Америке, а курс похађају чак и годинама.

- На часове код нас углавном долазе ученици или студенти који су дошли на школовање у Бањалуку или пословни људи, који су овдје водили неке фирме - казала је Бањчева.

Током љета на часове, како каже, долазе и дјеца наших људи који живе у иностраним земљама већином Њемачкој, Швајцарској и Аустрији.

- Родитељи их укључе у учење српског језика током љета, а поједини се враћају на курс сваке године - рекла је Бањчева.

Објаснила је да их српски учи углавном путем енглеског језика, јер је тако конципирана и књига, али је било случајева када су кандидати учили и преко њемачког, те других језика.

- На наше задовољство ученици веома брзо све савладају, поготово ако су овдје укључени у друштвену заједницу - казала је Бањчева.

За мјесец или два, како каже, полазник већ буде оспособљен за основну комуникацију, а најдуже учење језика трајало је око четири године.

- С полазницима нисмо баш улазили у ћирилицу, јер сматрамо да би им то било доста компликовано, а програм по којем радимо, који је конципиран на латиници, ипак предвиђа да се упознају с овим писмом ако желе - рекла је Бањчева.

Срђан Бреза из школе за стране језике "Сеал" из Бијељине каже да су на часовима имали људе из Нигерије, Кине, Пољске, Шпаније и Турске, додајући да су најчешћи разлози због којих странци уче српски језик љубав или посао. 

-  Није то тако често али има заинтересованих. Једна Мароканка изразила је жељу да дође да учи српски језик - казао је Срђан Бреза из ове школе.

Објаснио је да словенски језици због граматике нису тако једноставни за учење, а поготово деклинације које су врло битне да би се реченица могла склопити како треба.

- Полазницима највише главобоље задају падежи - казао је Бреза.

Часови 

На мапи језика разврстаних по томе колико је тешко научити, српски језик смјештен је у четврту категорију.

Према процјени стручњака, за савладавање основа потребне су 44. седмице, односно 1.100 часова. За индивидуални курс српског језика у просјеку треба издвојити 25 КМ за један час у трајању од сат времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана