Српски логораши из Оџака: Пет година чекамо да се правосуђе БиХ пробуди

Срна
Foto: arhiva

ОЏАК - Преживјели српски логораши из Оџака нису задовољни радом правосуђа БиХ на процесуирању одговорних за мучења, силовања и убијања у два оџачка логора у прољеће 1992. године, јер већ пет година нема подигнутих нових оптужница.

Ове године, 8. маја, обиљежиће 30 година од како су одведени у оџачке казамате, основну школу и фабрику "Стролит" гдје су били изложени стравичним мучењима, над њима су примијењене 132 методе. Ту је било затворено 1.294 Срба, међу којима је било 326 жена и 104 дјеце.

Припадници ХВО-а и регуларне Хрватске војске су у ова два логора, као и у онима који су били у тадашњем Босанском и Славонском Броду, убили 42 логораша. Жене су, према исказима, вратили кућама у село Нови Град, гдје је по више њих било распоређено. Тамо су такође биле изложене тортурама, неке су силоване. Одвођене су у Посавску Махалу, гдје су, према потресним свједочењима датим након изласка из заточеништва, говориле о ономе шта су преживјеле.

Силовано је 60 Српкиња, од којих је најмлађа била дјевојчица од десет година. Удружење "Оџак `92" за силовања криви припаднике јединице "Ватрени коњи". Неки су и процесуирани, међутим, у Удружењу нису задовољни темпом рада судова. Из Удружења наводе да су, када је ријеч о правосуђу БиХ, незадовољни јер су из Тужилаштва БиХ нижерангирани предмети предмети пребачени на кантонална тужилаштва у Федерацији БиХ, па ту стоје.

Стоје и предмети у Тужилаштву БиХ они који се односе на појединце из војног командног кадра 102. бригаде ХВО и кризни штаб, кажу преживјели логораши. Како истичу, већ пет година није подигнута ниједна нова оптужница која се односи на ова страдања српског народа. До сада је, на укупно 70 година затвора, због злочина над Србима са подручја Оџака осуђено седам припадника ХВО-а, од којих два због сексуалног злостављања жена и дјевојчица у логорима.

Незадовољни су, истичу, и тиме што је Суд БиХ изрекао мали број осуђујућих пресуда, казне су временски веома мале, а процес вођења судских поступака је дуг. Указују да су, поред претрепљене физичке и психичке тортуре, имали и велику материјалну штету, јер је неколико десетина кућа запаљено. Екипа радника Станице јавне безбједности је заједно са представником кризног штаба из Оџака 11. маја 1992. године обишла Нови Град и Доњу Дубицу и констатовала да је више од 30 објеката запаљено, само три дана од одвођења Срба у логоре.

У Доњој Дубици је, према том списку, потпутно изгорјело 35 породичних кућа. Радило је на психичком и физичком уништавању сваког појединца, сексуалном злостављању, покушају да избришу и материјалне трагове. Током протеклих 30 година умрла су 384 логораша, која су преживјела тортуре оџачких логора, кажу у Удружењу логораша "Оџак `92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана