Ђокић, Стевановић: Српске привреднике из дијаспоре подстаћи да улажу у Српску

Г.С.
Ђокић, Стевановић: Српске привреднике из дијаспоре подстаћи да улажу у Српску

БРУНЕН - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је вечерас у швајцарском Брунену да српске привреднике у дијаспори треба подстицати да улажу у Српску, која има повољне услове за инвестирање, јер ће тако допринијети и њеном општем расту, а и сами остварити пословне успјехе.

Ђокић је изразио задовољство што је и ове године на Економском форуму у организацији српских привредника у Швајцарској.

“За нас је од посебно важности да његујемо сарадњу и развијамо што боље односе између људи који чине нашу дијаспору, а потичу са простора Републике Српске или Србије. У овом случају је ријеч о људима који су, већим дијелом, по поријеклу из Републике Српске”, изјавио је Ђокић прије Економског форума.

Он је нагласио да је за Републику Српску од посебног значаја то што српски привредници живе у изузетно уређеној и богатој држави као што је Швајцарска, гдје су стекли знања, искуства и одличне резултате.

“Треба да покушамо да преносимо то знање, искуство и капитал и у Републику Српску. Мислим да је то кључни интерес и циљ оваквих сусрета. Знам да код великог броја наших људи постоји расположење и радо би инвестирали у Републику Српску, али их треба додатно подстаћи на такве одлуке. Овакви сусрети су прилика да управо то учинимо - да им представимо Републику Српску и услове за инвестирање, који су веома повољни и далеко погоднији него у другим земљама у региону”, рекао је Ђокић.

Ђокић је напоменуо и да код њих треба развијати осјећај сигурности за њихове инвестиције, односно увјерити их у то да новац који ће улагати могу оплодити новом вриједношћу - чак и већом него што је могу остварити кад би инвестирали негдје друго.

“Инвестирањем у нашу земљу допринијеће општем расту Републике Српске и ономе до чега нам је стало - да одржимо живот у нашим заједницама. Свака инвестиција допринијеће расту Републике Српске, повећању обима наше економије и БДП-а, то нам је важан циљ”, истакао је Ђокић.

Он је захвалио Удружењу које, како је истакао, има визију како да пронађе форме сарадње и повезивања Републике Српске и Срба који живе у Швајцарској.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић рекао је да је у оквиру прославе Дана Републике одлучено да буде одржан и Економски форум, чији је циљ увезивање матице и дијаспоре.

“Важно је окупити српске привреднике, којих је у Швајцарској више од 3.100”, рекао је Стевановић и најавио да ће у Цириху 8. јуна бити одржан и први Сајам српске ракије и вина.

Стевановић је нагласио да су српски привредници у дијаспори успјешни у многим областима.

Ђокић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић сутра ће у Цириху присуствовати свечаној академији поводом обиљежавања Дана Републике Српске, коју организује Савез удружења Републике Српске у Швајцарској.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана