Српска збраја посљедице невремена: Олуја оставила пустош и милионску штету

Анита Јанковић Речевић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Порушена и поломљена стабла, поплављене улице, полупани црепови, уништени воћњаци и усјеви сравњени са земљом само су дио слика које стижу из разних дијелова Српске након пустоши коју је иза себе оставила још једна суперћелијска олуја овог љета праћена снажним вјетром, кишом и градом, који је у појединим крајевима достигао величину тениске лоптице.

Снажно невријеме, на које су метеоролози данима упозоравали, протутњало је цијелим регионом. Метеоаларми су били упаљени за Републику Српску, ФБиХ, Србију, Хрватску, Црну Гору, а мјеста над којима су се тамни, градоносни облаци понајвише надвили сабирају милионску штету. 

На подручју Српске најтеже је било на подручју Козарске Дубице, Костајнице, Прњавора и Требиња, чији су становници јуче цијели дан санирали посљедице. 

Кратка, али интензивна киша праћена јаким, олујним вјетром и крупним градом у Козарској Дубици причинила је милионску штету на пољопривредним усјевима и материјалним добрима. Због квара на трафо-станици сви потрошачи електричне енергије остали су без струје. 

За седамдесетогодишњу мјештанку Козарске Дубице Даницу Кезић и њене бројне комшије ноћ између понедјељка и уторка била је бесана. Прича да је мало ко смио спавати страхујући од још веће катастрофе. 

- Све је почело мало иза 19 часова. Небо се смрачило са свих страна, након чега је услиједио вјетар, а потом и град крупнији од ораха. Олуја је била толико јака да ми је поотварала прозоре на спрату куће. Одмах је нестало струје и воде, а и интернет је нон-стоп у прекиду. Башта ми је сва уништена, а свега је било у њој. И цвијеће ми је страдало, воће такође. Двориште изгледа толико јадно, ма права пустош. Не памтим да је икада било овако - испричала је Кезићева за “Глас” и додала је два сата иза поноћи услиједила нова олуја уз јаку кишу и грмљавину, због чега је цијелу ноћ дежурала, не склопивши ока. 

Вјетар и град оштетили су спортску дворану и Културни центар у Козарској Дубици, док је одређени број помоћних објеката у Спортском центру поплављен. Штету су претрпјели и усјеви према манастиру Моштаница.

Начелник општине Раденко Рељић рекао је да је невријеме причинило милионску штету, наводећи да очекују помоћ надлежних републичких институција у санацији посљедица.

- Лед је полупао стакла на објектима, вода је ушла у многе домове, уништени су усјеви и сеоски путеви, а грађани пријављују штету на њиховим аутомобилима. Осјећали смо се беспомоћно када је ова незапамћена олуја погодила наш крај, али на сву срећу није било људских жртава. Сада је на нама да обиђемо терен и видимо шта нам је чинити. Не поновило се - рекао је Рељић и додао да је територијална ватрогасно-спасилачка јединица имала девет већих интервенција, које су се односиле на уклањање стабала са коловоза, кровова зграда и испумпавање воде из стамбених објеката.

Из “Електродистрибуције” у Козарској Дубици саопштили су да се ради на санирању кварова на нисконапонској мрежи, којих је много, наводећи да се ситуација полако стабилизује. 

Јако невријеме погодило је и Требиње, при чему је причињена материјална штета. Поломљена су бројна стабла, а на једну кућу у центру града дрво се обрушило и пробило кров, стигавши практично до дневног боравка. Породицу Амире Фаткић и Зденка Васиљевића, који живе у поменутој кући, посјетио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић. 

- Грана стабла која је пала и урушила дио крова је уклоњена, сада се уклања остатак стабла и кров ће привремено бити заштићен најлоном, јер су метеоролози и за поподневне часове најавили кишу. На овом објекту је причињена највећа материјална штета у невремену - рекао је Ћурић. 

Он је за “Глас” рекао да је јако олујно невријеме проузроковало материјалну штету широм града, да су од раних јутарњих часова све дежурне екипе на терену те да ће штета бити процијењена до краја седмице.

- Вјетар је ишчупао више стабала и одломљен је велики број грана. До сада је примљено око 30 пријава које се односе на штету на стамбеним објектима и аутомобилима, али засигурно ће их бити више. Удари вјетра достизали су 97 километара на час током олујног невремена и сигурно да постоје одређене посљедице на усјевима и у виноградима, али за сада још немамо података о штети - казао је Ћурић. 

Према његовим ријечима град ће мјештанима који су претрпјели штету пружити помоћ у складу са могућностима.

- Уколико људима буде требала надокнада која превазилази могућности града нема сумње да ће Влада РС изаћи у сусрет, али се надамо да до тога неће доћи, да ћемо сопственим средствима све ријешити - додао је Ћурић.
И у Костајници је јака киша, са ситнијим градом, у кратком периоду поплавила неколико објеката, док су оборинске воде нанијеле шљунак на асфалтне коловозе. Портпарол те општине Александар Пашић навео је да се вода излила на поједине саобраћајнице и продрла у неколико помоћних објеката, као и да је ситнији град причинио мању штету на усјевима.

Интензивна и кратка олуја са градом величине љешника погодила је и Прњавор, а најгоре су прошли мјештани највише мјесне заједнице Кулаши, гдје су локалне службе јуче сагледавале ситуацију и евидентирале штету.

Будући да је и за подручју Бањалуке јуче био на снази наранџасти метеоаларм због обилних падавина, из градског Одсјека за цивилну заштиту позвали су грађане и правна лица да правовремено предузму мјере ради заштите људи и материјалних добара. 

Суперћелијска олуја проузроковала је штету и на подручју ФБиХ, а најгоре је било на подручју Травника, гдје је јак вјетар оставио куће без кровова, чупао дрвеће из коријена, а било је и полупаних аутомобила. 

Да се природа усмјерила ка БиХ доказ је и јучерашњи земљотрес. Потрес магнитуде 3,6 степени по Рихтеровој скали погодио је подручје код Зенице двадесетак минута иза поднева. Према информацијама које је објавио Европски медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ), епицентар потреса био је 17 километара сјеверно од Зенице, на дубини од девет километара.
Становници Зенице и околних насеља осјетили су подрхтавање тла, али није било материјалне штете. 

ИЗРЕШЕТАНИ ОБЛАЦИ

Пуне руке посла имали су и у предузећу “Противградна превентива РС” наводећи да су током невремена у тамне облаке испалили 112 ракета на подручју 16 општина и градова. Навели су да је дејствовало 60 противградних станица у понедјељак од 15 часова па све до иза поноћи.

- Највише ракета испаљено је на подручју Бијељине и то 30, затим у Брчком 18, Козарској Дубици 13, Градачцу девет, а у Шамцу, Лопарама и Челићима по шест. У Модричи је испаљено пет противградних ракета, у Новом Граду, Пелагићеву и Угљевику по четири, на подручју Дервенте и Добоја по двије, а у Градишци, Броду и Доњем Жабару по једна - саопштено је из “Противградне превентиве”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана