Српска се задужује ради модернизације водних и санитарних услуга

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске би, у складу са Приједлогом одлуке о прихватању задужења Српске код Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој по Пројекту модернизације водних и санитарних услуга, требало да прихвати задужење Републике Српске до 26,5 милиона евра, што је око 51,45 одсто укупног износа задужења за БиХ које износи 51,5 милиона евра.

Представник Министарства финансија Републике Српске Сњежана Рудић је образлажући ову одлуку у Народној скупштини прецизирала да су разлози за њено доношење садржани у потреби прихватања задужења ради реализације пројеката модернизације водних и санитарних услуга.

Она је додала да је циљ Пројекта јачање институционалних капацитета у Републици Српској и побољшање пружања, унапређења доступности и ефикасности услуга водоснабдијевања и санитације у јединицама локалне самоуправе које учествују у реализацији овог пројекта.

Рудићева је напоменула да се зајам Српској одобрава према условима, да је рок отплате 32 године, док је период одгоде плаћања седам година и урачунат је у рок отплате.

"Каматна стопа је референтна стопа увећана за варијабилну маржу, приступна такса је 0,25 одсто износа зајма, комисиона провизија је 0,25 одсто годишње на неповучени износ зајма, а отплата главнице је полугодишње - 15. маја и 15. новембра, док је валута плаћања евро", навела је Рудићева и додала да се ово задужење проводи у складу са квалитативним и квантитативним ограничењима утврђеним Законом о задуживању, дугу и гаранцијама.

У образложењу ове одлуке, која је размотрена у народној скупштини Српске, наведено је да су показатељи стања дуга такви да јавни дуг Српске који подлијеже законском ограничењу, на дан 30. септембра 2021. године износи 5.014,9 милиона КМ или 42,2 одсто процијењеног БДП-а за 2021, а укупан дуг Српске који подлијеже законском ограничењу, на дан 30. септембар 2021. године износи 6.093,7 милиона КМ или 51,2 одсто процијењеног БДП-а за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана