Српска помаже обнову разрушених објеката на Банији

Срна
Српска помаже обнову разрушених објеката на Банији

ПЕТРИЊА - Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац данас је уручио захвалнице српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и Влади Српске за помоћ у обнови разрушених објеката на Банији у разорном земљотресу крајем 2020. године.

Захвалнице су уручене и Његовој светости патријарху српском Порфирију и извођачу радова.

Цвијановићева и Додик данас су посјетили породицу Врањанин у Лушчанима код Петриње чија кућа је након земљотреса обновљена донацијом Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске је послије разорног земљотрес који је погодио Банију крајем 2020. године донијела одлуку да ће финансирати изградњу десет монтажних кућа за припаднике српске заједнице. Тада је одлучено да ће Влада Српске додатно помоћи обнови привреде и инфраструктуре.

 Жељка Цвијановић рекла је да је Република Српска изградњом куће за породицу Врањанин показала солидарности и жељу да помогне својим људима у невољи, гдје год да се налазе.

Цвијановићева је током посјете овом насељу навела да је то прва од 10 кућа које ће бити изграђене, а за које је Српска обезбиједила 1,5 милиона КМ, те да ће остале бити завршене половином новембра.

"Када се несрећа догодила интервенисали смо одмах са 10 контејнера за најугроженије породице, које смо и посјетили и обећали им помоћ институција", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство јер Република Српска има капацитет да може да изађе у сусрет потребама људи који су у невољи.

"Удружили смо снаге заједно са Србијом, али исто тако и са људима из приватног сектора који су се сами ангажовали да би обезбиједили грађевински материјал и радове и захвална сам свима који су били у могућности да дају допринос да реализујемо овај пројекат", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се подршка наставља, те да слиједи оспособљавање за колико - толико нормалан живот у овом крају.

"Осим кућа, уништени су и економски објекти, стаје и све што је било важно за нормалан живот ових породица, тако да ћемо наставити са подршком", рекла је Цвијановићева.

Милорад Додик рекао је да је изградњом куће за породицу Врањанин Република Српска показала да је способна да интервенише и помогне људима у невољи.

Додик је, након посјете овом насељу, напоменуо да је средства за темељ куће обезбиједила Влада Хрватске.

„Хтјели смо да на практичан начин помогнемо људима и у томе смо успјели. Ово је дан за радост како за домаћина, тако и за све нас који смо у овом учествовали“, навео је Додик.

Напоменуо је да је остало да се ријеши још пуно проблема да би се санирале посљедице земљотреса.

„Долазећи овдје, видио сам да је ово тужан крај, много је разрушених објеката из различитих разлога и овом крају треба много већа помоћ са свих страна него што је она до сада била“, додао је Додик.

Он је истакао да људима из овог краја треба омогућити да имају од чега да живе, те да им се обнове пољопривредни објекти.

„Солидарности никада не фали и вјерујем да ћемо у року завршити ових преосталих девет кућа које смо планирали“,  рекао је Додик.

У посјети овој породици били су и Његова светост патријарх српски Порфирије и лидер СНВ-а Милорад Пуповац.

Патријарх српски Порфирије изјавио је данас да је до сада доста урађено на обнови објеката српског становништва које живи на подручју Петриње, поручивши да треба ићи и корак даље и обезбједити услове за привређивање.

Патријарх Порфирије навео је да је на овом подручју потребно још много тога да се уради.

"Једна по једна кућа се прави, да људи имају где да сместе главу под кров, али је неопходно да се на овим просторима развије и домаћинство, неко елементарно сточарство и пољопривреда", рекао је партијарх Порфирије током обиласка куће Милана Врањана која је изграђена средствима Републике Српске.

Српски патријарх је унапријед захвалио свима који ће се потрудити да се оде још корак даље, те онима који су допринијели да се изграде куће у Лушћанима и Мајским Пољанама.

"Хвала свима за све што су до сада учили и за оно што ће учинити", додао је патријарх Порфирије.

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац истакао је да је уз обнову кућа потребно пружити помоћ у подизању привредних објеката неопходних за живот.

Он је изразио захвалност руководству Републике Српске, предсједнику Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу, те српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, као и свима који су били први у помоћи, али и касније у трајном збрињавању.

Пуповац је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу и Србији која је прва донирала значајна средства за пострадале у земљотресу, додајући и да су приватне компаније из Српске и Србије донирале за ово подручје око милион евра.

Милан Врањанин, којем је изграђена кућа, захвалио је Републици Српској за донацију, додајући да му је у земљотресу било све срушено и да се живјело у контејнерима.

"Све је то било тешко поднијети. Уништена је била и механизација, штале и други објекти. Држао сам краве и продавао мијеко `Виндији`, тога више нема, али се мора даље живјети", рекао је Врањанин.

Подручје Петриње погодио је јак земљотрес крајем 2020. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана