Српска опен напунио касу угоститеља и трговаца

Анита Јанковић Речевић
Српска опен напунио касу угоститеља и трговаца

БАЊАЛУКА - Током тениског спектакла Бањалука је врвјела од домаћих и страних туриста, што је, тврде привредници, допринијело повратку економске стабилности у секторе туризма, угоститељства и трговине, с обзиром на то да су имали пуне руке посла.

Велики турнир на којем су наступили најбољи свјетски тенисери предвођени Новаком Ђоковићем Српска опен одржан је у Бањалуци од 16. до 23. априла, а догађај је био сјајна прилика за промоцију туристичких капацитета те зараду у услужним гранама привреде.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске “Хорека” Владан Шурлан каже да је та манифестација у много чему допринијела економском развоју.

- Смјештајни капацитети у Бањалуци су били попуњени до максимума, а слично је било и у околним градовима и мјестима. Овакве манифестације у више сегмената, не само у угоститељству, могу да помогну повратку у стабилне и нормалне токове послије пандемије вируса корона - додао је Шурлан.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора “Хореке” Горан Куртиновић каже да је број посјета и остварени промет у данима викенда премашио очекивања.

- У првим данима турнира нисмо имали много посла, а на то је вјероватно утицало и вријеме, али петак, субота и недјеља су били феноменални. Туриста је било много, а самим тим и посла у нашим радњама. Предњачили су гости из Србије и Словеније. Бањалука је тих седам дана била у баш позитивном расположењу и то се могло осјетити на сваком кораку. Сматрам да смо послали лијепу слику у свијет - рекао је он за “Глас”.

Презадовољан је и познати бањалучки месар Лазо Шешић, чије су роштиљнице, како каже, биле пуне.

- Кад год се нека велика манифестација дешава у граду сви осјетимо добробити, нарочито угоститељи и трговци и дај Боже да је таквих турнира више и да их има чешће, јер ко год дође мора нешто да поједе, попије, купи сувенир или нешто друго за успомену. Догађај је био пун погодак - казао је Шешић.

Власник маркета “Ас” Љубо Симић каже да је још нису сумирали податке о промету, али да су гужве у објектима биле евидентне.

- Гужва је била свуда по граду, па и у нашим маркетима, нарочито у објекту који је непосредно поред хотела у којем су били смјештени тенисери - рекао је Симић.

Конкретне бројеве о посјетама и броју ноћења туриста немају ни у Туристичкој организацији града Бањалука. Прецизне информације имаће у мају, али први утисци су више него одлични.

- На тврђави Кастел, као највреднијем културно-историјском споменику града, врвјело је од туриста, који су помно жељели да се упознају са историјом Бањалуке. Крцато је било и у самом центру, а поготово у тениском комплексу. Прави значај овог турнира је промоција наше дестинације и видљивост у земљи и свијету. Догађај су пратили бројни свјетски медији и о Бањалуци се чуло широм планете. То је највећа, дугорочна корист за домаћи туризам коју је овај догађај изазвао - рекао је самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука Младен Шукало.

Таксисти

Предсједник “Бањалучког таксија” Драган Пуришић каже да су ипак очекивали знатно више посла.

- Иако је град био пун туриста, наше услуге нису користили много. Разлог је вјероватно што су хотели близу терена којима се није могло ни прићи, саобраћај око комплекса је био обустављен па су људи изгледа радије бирали да прошетају - казао је Пуришић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана