Српска након деценија чекања добила Клинику за кардиохирургију: Операцијама на срцу исписују историју

Милијана Латиновић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Изрека каже да дјела говоре гласније од ријечи, а о најмлађој клиници у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, у којој спасавају срце и њеном тиму најбоље говори 40 успјешно оперисаних пацијената.

Међу првима у сали савремено опремљене Клинике за кардиохирургију у Бањалуци оперисан је Небојша Братић из Новог Горажда.

- Када сам сазнао да би требало да ми уграде бајпас приједлог је био Београд, Каменица или Тузла. У међувремену, опремљено је ново одјељење у УКЦ-у, питали су ме да ли бих желио да ме ту оперишу, а ја сам објеручке прихватио - казао је Братић.

Позитивна искуства из најмлађе клинике у највећој здравственој установи у Српској носи и Мане Ерцег који је, каже, дошао са дијагнозом зачепљене коронарне артерије.

- Операција је била успјешна, веома сам задовољан - казао је Ерцег.

На постигнуте резултате у спасавању животно угрожених пацијената, најпоноснији је начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот који је истакао за "Глас Српске" да се послије мукотрпног рада и потешкоћа које је донио "ковид" отвара клиника коју Српска чека деценијама.

- Ова клиника је врхунац, највиши стандард лијечења кардиоваскуларних болесника којих је око 50 одсто у популацији - истакао је Шобот.

Иако су, додао је, увијек имали и више него коректну сарадњу са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње из Београда, као и са колегама у Сремској Каменици, који су пацијенте из Српске примали по ургентном протоколу, уз њих учили и радили, Шобот истиче да се увијек лакше снаћи код своје куће.

- Свака операција коју смо урадили била је захтјевна, носила је ризик, јер у кардиохирургији нема лаганих операција, а свака траје од три до пет часова. Радили смо комплетну кардиоваскуларну патологију, уградњу бајпаса, оперисали и аортни и митрални залистак и асцедентну аорту. Све су то операције на отвореном срцу, а са сваким захватом уписали смо се у историју, подигли ниво здравствене услуге и пружили пацијентима оно што им до сада није било доступно у Српској - поносан је Шобот.

Истакао је да је сигурност пацијената приоритет, те да и даље захвате изводе уз подршку колега из Сремске Каменице, како би имали дуплу контролу док домаћи кадар стасава.

Оно по чему се још издвајају јесте и нови метод лијечења срчане инсуфицијенције, који у региону примјењује још само Институт на Дедињу.

- Радили смо операцију асцедентне аорте и та операција се зове "Тџроне-Давид" и то је била прва таква операција у БиХ - рекао је Шобот.

Генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић рекао је да је поносан што Српска напокон има своју кардиохирургију.

- Кардиохирургија ће у коначници допринијети побољшању и очувању здравља становништва Српске, а нашу установу позиционирати као лидера у региону - истакао је Ђајић.

Клиника за кардиохирургију која се простире на 1.500 квадрата у Јужном крилу УКЦ-а на одјелу броји 13, а у интензивној њези десет кревета. Ту су и четири кардиохируршке сале, врхунски опремљене мини лабораторије, ултразвукови срца, артеријско-венски екмо апарат, који имају једини у Српској, екстракорпорална циркулација, интегрисани видео-систем и други неопходни апарати.

Отварање

Модерно опремљена Клиника за кардиохирургију у УКЦ-у РС биће отворена у недјељу, 11. септембра у 12 часова. Свечаност ће бити одржана на платоу УКЦ-а, а руководство највеће здравствене установе у Српској позвало је грађане да присуствују отварању и обиђу просторије нове клинике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана