Српска корак ближе ка успостављању пуне сарадње са “Технопарком” из Санкт Петербурга: Спој науке и праксе шанса за привреду

Драгана Орловић
Српска корак ближе ка успостављању пуне сарадње са “Технопарком” из Санкт Петербурга: Спој науке и праксе шанса за привреду

БАЊАЛУКА - Република Српска је корак ближе ка успостављању пуне сарадње са “Технопарком” из Санкт Петербурга, што ће отворити врата овдашњим стручњацима да у стопу прате развој руске технологије, а стечена знања примијене и у нашој привреди.

 

 

На значај верификованог уговора Владе и Руске Федерације указао је и премијер Српске Радован Вишковић, оцијенивши да то представља велику ствар за републички образовни систем и њен реални сектор. Он је истакао и да би се нешто слично у идућем периоду могло урадити и у Српској, али не у таквом, како каже, обиму као што је санктпетербуршки технопарк, него у оним дијеловима прикладним за овај простор и прилике.

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС рекли су “Гласу” да сада слиједи потписивање Споразума о сарадњи, након чега ће представници ресорних министарства отпутовати у “Технопарк” у Санкт Петербург, да би са академском заједницом, институцијама и компанијама утврдити детаљне правце дјеловања.

- Споразум о сарадњи предвиђа успостављање и развој пословних односа, укључујући област иновативних технологија. Предвиђена је и подршка у разради и реализацији иновативних пројеката те програма усмјерених на стварање научно-интензивних технологија и конкурентних производа - навели су у овом министарству.

Прилику да посјети ову престижну руску установу, са делегацијом Владе Српске, већ је имао предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

- На лицу мјеста смо видјели колики је то спој науке и праксе и да је тако нешто потребно и привреди Српске. У “Технопарку” у Санкт Петербургу се рјешавају конкретна питања из привреде, добијају конкретни задаци шта привреда жели и добија коначан производ који јој је потребан - навео је Ћорић за “Глас”.

Стручњаци из Републике Српске би, каже, за почетак у руском “Технопарку” провели одређено вријеме и упознали се са његовим начином рада.

- У “Технопарку” постоји више области, а ми би требало да одаберемо оне за које смо заинтересовани и гдје имамо најбоље људске потенцијале, који би се тамо обучавали - објашњава Ћорић.

Према његовим ријечима, најмањи проблем је одвојити средства и купити опрему, јер је највећи проблем како пронаћи праве стручњаке који би са том опремом радили и доносили конкретне резултате.

- У “Технопарку” једино се признају конкретни резултати. Теорија је битна, она мора бити у функцији технолошког развоја. Из сваког пројекта морају изаћи конкретни производи и наћи своје мјесто на тржишту. То је нешто што треба и код нас почети да функционише - истиче Ћорић.

Републички представници истичу и да запослени у том руском парку прате све технологије у свим сферама живота те да би универзитетска заједница у Српској, поготово технички факултети, требало што прије да се повежу са њима.

Мапа пута

Сарадња са “Технопарком” из Санкт Петербурга је једна од активности предвиђених “Мапом пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период од 2021. до 2023. године”. Влада Српске је на приједлог Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, на посљедњој сједници усвојила информацију о будућој сарадњи са овим руским технопарком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана