Српска добила 35 нових арбитара и миритеља: Брже до рјешења радних спорова

Анита Јанковић Речевић
Српска добила 35 нових арбитара и миритеља: Брже до рјешења радних спорова

БАЊАЛУКА - Агенција за мирно рјешавање спорова РС добила је 20 нових миритеља и 15 арбитара који ће настојати да мимо суда рјешавају спорове радника и послодаваца на територији цијеле Републике, а само у овој години чека их више од 600 предмета.

Арбитре и миритеље именује Економско-социјални савјет РС, а у "Службеном гласнику" је наведено да је мандат новоименованих четири године. 

Директор Агенције Велибор Микаћ каже за "Глас" да је ријеч о редовном избору правних стручњака.

- Од оснивања Агенције сваке двије године именује се одређени број арбитара и миритеља на мандатни период од четири године. Тренутно имамо око 30 старих арбитара, то јест оних који су именовани 2020. године, али то није довољан број да би могли обезбиједити функционалност институције па смо покренули иницијативу код Економско-социјалног савјета за додатним избором јер нам је потребно између 50 и 60 људи да би могли завршавати све спорове - казао је Микаћ.

Он је истакао да ће новоименовани стручњаци Агенцију учинити оперативнијом и функционалнијом, прије свега зато што сада имају бољу територијалну покривеност.

- Раније смо имали проблем са недостатком људи у рубним дијеловима Српске, односно на подручју Херцеговине, Семберије, источног дијела Републике, док је у бањалучкој регији постојала хиперпродукција арбитара. Овај пут смо успјели прилично добро покрити комплетну територију и увјерен сам да ће нова екипа заједно са старом поставком моћи задовољити потребе институције - казао је Микаћ.

Додаје да ове године имају око 600 предмета које треба да рјешавају те да је проценат успјешно ријешених спорова завидан.

- Више од 70 одсто спорова буде успјешно ријешено, односно дође до закључења споразума. Када нема споразума, закључком обустављамо поступак и упућујемо странке на суд, али наше анализе показују да мање од 30 одсто предмета заврши пред судијама - објашњава Микаћ.

Незадовољни радници далеко су чешће странке Агенције иако поступак могу покренути и послодавци.

- Ранијих година имали смо нешто већи број радника из јавног сектора у односу на реални, али ове године тај омјер је поприлично изједначен. Ријеч је о класичним радним споровима, најчешће је то отказ уговора о раду, неизмирене плате и накнаде, прековремени рад, неуплаћени доприноси по основу пензијско-инвалидског осигурања. Од појаве вируса корона па наовамо примјетан је пораст броја предмета по основу отказа јер је било доста запослених који су проглашавани технолошким вишком - навео је Микаћ.

Превенција

Велибор Микаћ каже да је улога Агенције за мирно рјешавање спорова РС огромна и када је у питању превенција на начин да растерећују домаће судове.

- Циљ агенције је брз, ефикасан и бесплатан рад, без трошкова и за једну и другу странку осим ако се оне одлуче на учешће вјештака, онда његове трошкове странке посебно сносе, али готово и да нисмо имали таквих случајева - рекао је Микаћ.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана