Српчани већ мјесец дана пјешаче до Хиландара: Ни врућина ни умор нису препрека до циља

Милош Васиљевић
Српчани већ мјесец пјешаче до Хиландара
Foto: Уступљена фотографија | Српчани већ мјесец пјешаче до Хиландара

БАЊАЛУКА – Српчани Гојко Басурић и Горан Грабовац који су из родног мјеста кренули на ходочашће ка манастиру Хиландар, стигли су до границе између Сјеверне Македоније и Грчке након 31 дан пјешачења.

Од првог дана, уз вјеру у Бога али и сопствене могућности, овај двојац у просјеку дневно прелази од 35 до 40 километара како би стигли до православне светиње.

- Пјешачимо већ 32. дан, жуљева и умора има, појави се и неки бол, али се успијемо одморити до наредног јутра тако да без проблема настављамо путовање које смо себи зацртали. На километар смо од границе са Грчком, а остаје нам још пет дана до Хиландара – рекао је Грабовац за "Глас Српске".

Због погоршања епидемиолошке ситуације посјете манастирима у Грчкој су забрањене. Ипак, они не спадају у категорију туриста, јер иду искључимо из вјерских убјеђења па сматрају да неће имати проблем на крајњем одредишту.

- Забрана је сада за улазак туристе на Свету гору али за туристе. Ми идемо из вјерских разлога у виду ходочашћа тако да мислим да нећемо имати проблема – рекао је Грабовац.

Нису из заобишли ни тропски дани. Ипак, успјешно рјешавају и ту препреку.

-  Висока температура ваздуха је отежавајући фактор. У недјељу нам је било нестало и воде јер смо пролазили кроз ненасељени дио Сјеверне Македоније. Без воде смо ишли 20 километара, јер не можемо да носимо превише воде, а и када се угрије није за пиће. Али добро то су само неке, од препрека са којим се сусрећемо и хвала Богу које успјешно рјешавамо -  казао је Грабовац.

Гојко Басурић, који је и раније ишао на слична поклоничка путовања, наглашава за "Глас" да је ово специфично по много чему.

- Имамо проблем што нам се ближи крај, јер је ово све као сан. Срећни смо што смо близу, само пет дана хода од светиње, а оно што носимо из овог ходочашћа је да је вјера нешто што побјеђује све друго. Еуфорија и усхићење је присутно, уживамо у сваком дану и кораку – казао је Басурић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана