СРНА сутра слави три деценије: Званичници честитали Новинској агенцији

Срна
СРНА сутра слави три деценије: Званичници честитали Новинској агенцији

Новинска агенција Републике Српске - СРНА сутра обиљежава 30 година од оснивања и крсну славу - Благовијести.

СРНА је основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године на Палама, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, као Српска новинска агенција - СРНА.

СРНА је, уз РТРС, медиј који је имао велики утицај у стварању Републике Српске. Само неколико дана након што је почео грађански рат у БиХ, 7. априла 1992. године, у свијет је емитована прва вијест СРНЕ.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

СРНА је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Ангажованошћу и преданим радом запослених, СРНА је била и остала медијски симбол Републике Српске и за свој рад добила значајна одликовања од институција Српске.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током пуне три деценије рада и развоја, СРНА је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

Од оснивања до данас СРНА је објавила више од 3,3 милиона информација - вијести, репортажа, интервјуа, аналитичких текстова, аудио и видео извјештаја, те фотографија.

Од 20. децембра 2020. до 20. јануара 2021. године урађено је око 50 интервјуа са највишим званичницима Српске, БиХ и Србије, представницима институција, установа и предузећа, око 25 репортажа из области хуманости, традиције, занатства, спорта, културе и живота Срба са простора Српске, ФБиХ и Србије, те више од 30 интервјуа, репортажа и вијести у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима".

СРНА се захваљује свим корисницима на досадашњој сарадњи са жељом да она буде настављена и убудуће, а најављују да ће одговорно и професионално наставити да раде на добробит Републике Српске и њених грађана.

Званичници Српске честитали 30 година од оснивања СРНЕ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је овој Новинској агенцији Републике Српске СРНА 30 година рада и крсну славу Благовијести, истичући да је ова агенција, као вјеродостојан тумач и хроничар духа времена, незаобилазан сервис информативног система Српске, препознатљива и респектабилна.

- Још једном Вам честитам јубилеј и крсну славу Благовијести, са жељом да у наредним годинама свједочимо даљем унапређењу рада Агенције, а Вама и свим запосленима, желим пуно успјеха на професионалном и личном плану - наводи се у честитки упућеној генералном директору Агенције СРНА Јовану Цвјетковићу и вршиоцу дужности главног и одговорног уредника Татјани Парађини.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић такође је упутио честитку директору новинске агенције Републике Српске "Срна" Јовану Цвјетковићу, као и уредницима и новинарима ове медијске куће, поводом 30 година од оснивања агенције.

- У своје лично име, у име Владе Републике Српске, честитам Вам јубиларну 30-ту годишњицу од оснивања "Срне". У протекле три деценије, прешли сте дуг пут – од тешких, ратних времена кад се радило у изузетно тешким условима до данашње, савремене новинске агенције која се успјешно носи са изазовима које намеће вријеме савремених комуникација - додао је Вишковић.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић честитала је директору Новинске агенције Републике Српске - СРНА Јовану Цвјетковићу, уредницима и новинарима ове медијске куће 30 година рада, истичу да је захваљујући СРНИ Крајина добила прозор у свијет.

- Ангажманом, преданим радом, брзом, тачном и јасном информацијом СРНА је изградила углед поуздане и професионалне националне агенције која доприноси благовременом и објективном информисању грађана. Захваљујући СРНИ Крајина је добила прозор у свијет и свој медијски простор - навела је Рунићева у честитки.

Она је додала да је Новинска агенција Републике Српске свакодневно присутна на простору Крајине, али и Далмације, те да заједно са својим народом помаже у борби за опстанак на вјековним огњиштима.

Министар унутаршњих послова Републике Српске Драган Лукач честитао је данас запосленима у Новинској агенцији Републике Српске СРНА три деценије постојања, оцијенивши да је рад овог медија значајан за цијелу Српску.

"Надам се да ће СРНА као и до сада наставити са професионалним радом и информисањем јавности у складу са професионалним стандардима и интересом јавности", навео је Лукач у честитки коју је упутио у своје и у име Министарства унутрашњих послова.

Лукач је пожелио запосленима у СРНИ пуно среће и успјеха у раду у наредном периоду.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана