СРНА слави 30 година рада и крсну славу

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Новинска агенција Републике Српске - СРНА обиљежиће данас у Бијељини крсну славу Благовијести и три деценија рада.

СРНА је, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године на Палама као Српска новинска агенција - СРНА.

Од 1998. сједиште СРНЕ је у Бијељини, а одлуком Владе Српске 27. марта 2008. добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Само неколико дана након што је почео грађански рат у БиХ, 7. априла 1992. године, у свијет је емитована прва вијест СРНЕ.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

СРНА је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током пуне три деценије рада и развоја, СРНА је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

У стварању СРНЕ учествовали су истакнути српски интелектуалци, новинари, књижевници који су из Сарајева стизали на Пале у малу ратну редакцију. Те људе, који су најзаслужнији за стварање СРНЕ, красила је воља, ентузијазам и жеља да истина о рату у БиХ допре у свијет.

Прву редакцију СРНЕ која је била смјештена у Дому културе на Палама чинили су директор Тодор Дутина, замјеник директора Бранислав Илић, одговорни уредник Милисав Дучић, Миодраг Тарана, Коља Бесаревић, Милица Кољевић, Ђорђе Јелић, Стјепан Зликовац, Жељка Илић, Жељко Грујић, Ранко Поповић, Мирјана Кусмук, Соња Лакић, Гордана Тарана, Каћа Дучић, Миле Рајић, Милош Говедарица, Ранка Рајић, Биљана Дутина, Бранимир Рудан, Момир Рудан, Саша Лазаревић, Драго Јовановић, Драган Гардовић, Жарко Јањић, Давор Миличевић...

Најбоља потврда успјеха СРНЕ јесте чињеница да су њене вијести у то ратно вријеме преузимали водеће свјетске агенције Ројтерс, АФП, АП, ИТАР-ТАСС, РИА Новости, ДПА, БТК, јапански КЈОТО, италијанска АНСА, те око 120 других корисника са простора бивше Југославије и из свијета.

У ратним годинама Срнина дописничка мрежа израсла је до 48 дописника из Републике Српске, 10 дописништава из Србије и Црне Горе, дописништва из Вуковара и Книна, као и 22 дописника из иностранства.

Од оснивања СРНА је објавила више од 3,5 милиона информација - вијести, репортажа, интервјуа, аналитичких текстова, аудио и видео извјештаја, те фотографија.

Новинска агенција Српске дневно емитује од 250 до 300 информација.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је руководству и свим запосленим у Новинској агенцији Републике Српске - СРНА крсну славу Благовијести и 30 година рада, са жељом да настави да се развија и модернизује како би допринијела правовременом информисању у Републици Српској и региону.

Додик је нагласио да је СРНА расла и стасавала са Републиком Српском, те да је упркос свим изазовима опстајала на медијској сцени и оправдала улогу кредибилне новинске агенције, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"Свим запосленим у Новинској агенцији Републике Српске најискреније честитам велики јубилеј, 30 година рада, и крсну славу Срне - Благовијести. Желим вам много успјеха у личном и професионалном животу и раду", навео је Додик у честитки

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић такође је упутила честитику, истичући да је ова агенција, као вјеродостојан тумач и хроничар духа времена, незаобилазан сервис информативног система Српске, препознатљива и респектабилна.

Цвијановићева је напоменула да СРНА, као једна од најстаријих и најзначајнијх медијских институција Републике Српске, ове године обиљежава веома значајан јубилеј и истакла да је Агенција оправдала своју улогу.

"Прва медијска кућа у Републици Српској, основана 7. априла 1992. године с циљем пробијања медијских блокада, борбе за истину и емитовања провјерених и потврђених информација, оправдала је своју улогу. Данас, три деценије касније, као вјеродостојан тумач и хроничар духа времена, Агенција је незаобилазан сервис информативног система Републике Српске, препознатљива и респектабилна", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да са поносом може да истакне да национални сервис Републике ужива повјерење, што потврђује и велики број информација из свих области живота, аудио и видео извештаја и фотографија, које преузимају сви медији у Републици Српској, БиХ, региону и свијету.

Она је захвалила свима који су протеклих 30 година уградили своје знање у развој Агенције СРНА и доринијели промоцији и просперитету Републике Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је директору Новинске агенције Републике Српске - СРНА Јовану Цвјетковићу, уредницима и новинарима ове медијске куће 30 година рада, истичући да је Агенција расла и развијала се са својом Републиком опстајући на медијској сцени као својеврстан хроничар времена.

"У своје лично име, у име Владе Републике Српске, честитам Вам јубиларну 30. годишњицу од оснивања СРНЕ. У протекле три деценије прешли сте дуг пут - од тешких ратних времена кад се радило у изузетно тешким условима до данашње савремене новинске агенције која се успјешно носи са изазовима које намеће вријеме савремених комуникација", наводи се у честитки предсједника Владе Српске.

Вишковић је нагласио да ће Влада Републике Српске и даље бити чврст ослонац СРНИ у њеним настојањима да даљом модернизацијом и технолошким унапређењима хвата корак са временом, успјешно се носећи са изазовима савремених начина комуникације.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је у својој честитци рекао је : "Овај велики јубилеј је прилика да изразим захвалност онима који су на Благовијести, 7. априла 1992. године, имали визију и основали прву новинску агенцију Републике Српске. СРНА је од првог дана са Републиком Српском, стасавала је уз њу и од најтежег, ратног периода, до данас била и остала на путу истине"

Он је нагласио да је тачним, правовременим и провјереним информацијама СРНА изградила углед поуздане и професионалне новинске агенције, која је у служби благовременог и објективног информисања грађана.

"Посебно признање вам одајемо на томе што сте у протеклих 30 година, поштујући највише етичке новинарске принципе, стекли велико повјерење грађана. Са жељом да и у наредном периоду својим професионалним приступом наставите да остварујете запажене резултате, честитам вам значај јубилеј и крсну славу", наводи се у честитки предсједавајућег Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана