Средњошколцима омогућити веће учешће у еколошким питањима

Срна
Средњошколцима омогућити веће учешће у еколошким питањима

ДОБОЈ - Двије трећине анкетираних ученика средњих школа у Републици Српској сматра да током наставе не стичу довољно знања из области заштите животне средине и климатске правде, а свега 19 одсто њих препознаје постојање еколошких секција у школи, наводи се у посебном извјештају "Право дјеце на здраву животну средину" Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Замјеник Омбудсмана за дјецу Српске Јованка Вуковић рекла је новинарима у Добоју, гдје је данас представљен овај извјештај, да су анкетирани средњошколци са оцјеном од један до три, а најчешће са три, оцијенили знање које стичу у школском систему у овој области и сматрају да се не питају довољно о питањима заштита животне средине.

"Они сматрају да је веома важно да кроз образовни систем имају више информација о заштити животне средине, да више учествују у активностима у локалним заједницама и у доношењу документа, како стратешких, тако и на локалном нивоу, да остваре право на партиципацију", истакла је Вуковићева и навела да је истраживање рађено на узорку од 2.522 средњошколца.

Она је нагласила да анкетирани сматрају и да у медијима нема довољно квалитетних програма који се односе на заштиту животне средине и превентивних активности, као и да у том сегменту могу много више да учине заједно са невладиним сектором и у оквиру удружења грађана.

Као ограничавајући фактор анкетирани ђаци су навели и то што до осамнаесте године не могу бити чланови удружења невладиних организација, те указали на препоруку Европске мреже омбудсмана за дјецу којом је то дозвољено.

Када је ријеч о препорукама, анкетирани ученици су навели потребу континуиране едукације ђака и родитеља, спровођења програмских активности и посредством друштвених мрежа, већу заступљеност садржаја о заштити животне средине у програмима политичких лидера, те строже казне за непрописно одлагање отпада.

"Занимљив је њихов приједлог да се поставе камере, поготово у мањим мјестима гдје се у ријеке баца отпад. И они то доживљавају као велики проблем", нагласила је Вуковићева.

Дио препорука јесте и то да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске треба да омогући дјеци више права на учешће у доношењу стратешких и локалних докумената из области заштите животне средине, а да Министарство просвјете и културе више активира постојеће наставне и ваннаставне облике.

Вуковићева је као препоруку за Министарство правде Републике Српске навела потребу правног заступника у остваривању других права дјетета, као и то да, осим помоћи дјеци у остваривању права на алиментацију, треба покрити и друга права по Конвенцији УН о правима дјетета, између осталог и на правног заступника о правима на здраву животну средину.

Она је рекла да се до ових препорука дошло на основу укрштања података спроведене анкете са ученицима средњих школа и интервјуа са министарствима правде, просторног уређења, грађевинарства и екологије, као и просвјете и културе.

Вуковићева је напоменула да одговори из овог извјештаја нису баш у сагласности са подацима интервјуа наведених министарстава.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић рекла је новинарима да је ово други посебан извјештај, представљен поводом обиљежавања Међународног дана дјетета, о праву дјетета на здраву животну средину, које је једнако важно попут осталих права.

"Специфично за овај извјештај је то што су у њему учествовала дјеца, омогућили смо им да дају своје мишљење и да чујемо њихов глас о овој јако важној теми. То је нешто на чему Омбудсман за дјецу инсистира ове године - праву дјетета на партиципацију, на мишљење и учествовање у доношењу одлука које их се тичу", нагласила је Рајићева.

Извјештај Омбудсмана за дјецу Републике Српске данас је на округлом столу под називом "Право дјеце на здраву животну средину" представљен представницима локалних и републичких институција и установа, те дјеце и омладине из добојских средњих школа.

Директор Основне школе "Вук Стефановић Караџић" из Добоја Љубиша Благојевић рекао је да је њихова школска еколошка секција врло активна и заједно са Савјетом ученика носилац и иницијатор бројних пројеката, од којих је издвојио прикупљање и одлагање ПЕТ амбалаже у оквиру чега је обезбијеђена механичка преса.

Директор добојске Гимназије "Јован Дучић" Свјетлана Телебак рекла је да се тема животне средине разматра у оквиру два сегмента - часа биологије и еколошке секције.

Ученик ове школе који је био укључен у анкету Иван Ђурђевић истакао је пројекат реновирања школског врта који је прошле године реализовала школска еколошка секција.

Конвенција УН о правима дјетета из 1989. године је глобално ратификован документ чији је циљ да државе потписнице поштују, штите и омогуће остваривање дјечијих права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана