Средња школа унутрашњих послова отворила врата новој генерацији ђака (ФОТО, VIDEO)

Данијела Бајић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Подизањем заставе и интонацијом химне Републике Српске од септембра дан ће започињати још једна генерација ученика Средње школе унутрашњих послова који љубав према униформи носе од малих ногу, а све са жељом да служе отаџбини и свом народу.

Ова, десета по реду, класа ученика Средње школе унутрашњих послова ће, као и њихове годину дана старије колеге, по завршетку школовања стећи звање полицајац - техничар за полицијске послове, а многи од њих већ маштају да након средњег образовања школовање наставе на Војној академији у Београду или Факултету безбједносних наука у Бањалуци.

Једна од њих је седамнаестогодишња Матеја Лугоњић из Дервенте која је Гимназију замијенила Средњом школом унутрашњих послова. Љубав према полицији, каже, родила се још док је била четврти разред основне школе.

- Од момента када нас је полиција зауставила у редовној контроли не престајем да размишљам о плавој униформи. То је за мене била љубав на први поглед. И што сам била старија, више сам се интересовала. Највише ме привукла оданост отаџбини и помагање људима. И сигурна сам да ће од нас ред и дисциплина која овдје влада направити добре људе - казала је Лугоњићева која са нестрпљењем чека почетак наставе. 

Узбуђење не крије ни Бањалучанин Дамјан Јовић који такође истиче да љубав према полицијском позиву траје од малих ногу.

- Жеља ми је да једног дана будем на челу сектора који рјешава случајеве организованог криминала. Свакако планирам да се упишем на факултет, који ће ми то и омогућити - казао је Јовић додајући да му се свиђа режим рада ове школе и интерната, у којем борави од сриједе. 

 

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Миле Шикман с поносом је истакао да би ове године у клупе требало да сједне око 180 ђака, који ће бити распоређени у седам одјељења, колико их има и у старијој генерацији, која је образовање у овој школи започела прошле године.

- Оно што нашу школу издваја од других јесте специфичан начин школовања, као што су група стручних предмета и интернатски тип боравка, који карактерише дневни распоред рада. То значи да наши ученици устају ујутру у шест часова и обављају фискултуру, након чега одлазе на доручак. Имају и једну активност на коју смо сви посебно поносни, а то је подизање заставе и интонирање химне Републике Српске  - рекао је Шикман.  

Додао је да је претходна генерација, која је сада четврти разред, испунила сва очекивања. 

- Након годину дана школовања и њихови и наши утисци су позитивни. Посебно им се свидјела пракса у полицијским управама и станицама у Српској. Ђаци су говорили да им је то најбољи дан у животу, јер су у полицијској униформи имали прилику да заједно са полицијом обављају редовне послове и задатке - истакао је Шикман и додао да им позитивне реакције ђака дају додатни вјетар у леђа да још више раде на унапређењу образовања у овој школи.

ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Миле Шикман каже да су ђацима ове школе доступне и бројне секције, у које се радо укључују.

- Многи наши ученици се баве спортом. У школи им је доступно од борилачких спортова до атлетике.  Такође, имали смо једну секцију на којој су показали изузетну креативност и остварили запажене резултате - казао је Шикман. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана