Срдић: Апсурдно је повећавати цијене правдајући се растом минималца

Срна
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења за заштиту потрошача "Реакција" Бањалука Душан Срдић поручио је да је апсурдно да се трговци и други правдају тиме да је повећање минималца утицало на актуелно повећање цијена производа и услуга у Републици Српској.

Срдић је у изјави Срни прецизирао да минимална цијена рада у Српској јесте процентуално повећана за нешто више од 25 одсто, али да се понекад чини да трговци чекају само прилику како би повећали цијене.

"А, када се ради о условима за њихово снижење, попут пада цијене горива, онда говоре о залихама набављеним по вишим цијенама. Нажалост, цех у сваком случају плаћамо ми потрошачи", нагласио је Срдић.

Он је рекао да је на овом плану рад контролних органа увијек пожељан и потребан.

"Примијетили смо већи тренд погрешног истицања цијена и акцијских цијена у трговинама, као и да су такве ствари недопустиве, јер ми производ узимамо са рафе управо због цијене која нам одговара. Потрошач није дужан нити може да води рачуна о нивелацијама цијена код трговца", навео је Срдић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић рекао је да су овој категорији становништва недавно исплаћене пензије повећане за 9,2 одсто, што представља одређену "санацију" наведених поскупљења.

"Ми смо за сада задовољни тим повећањем. Очекујемо да би се, након повећања најниже цијене рада и плата, пензионерима током године могла још повећати пензија за одређени проценат, односно ако се стекну услови и буде прихода од доприноса за пензијско инвалидско осигурање", рекао је Трифуновић Срни.

Министар финансија Српске Зора Видовић рекла је данас да након реалног повећања најниже плате у Српској на цифру од 900 КМ није оправдан раст цијена, те да ће се Република посредством контролних органа борити против злоупотреба.

Видовићева је истакла да све ефекте на овом плану треба анализирати, додајући да би одређене привредне гране могле због повећања минималца имати проблеме, али да ће Влада Српске помоћи да радници не иду у иностранство, већ остају у Републици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана