Србима у Српској и ФБиХ за пројекте стиже још 150.000 марака из Војводине: Идеје за боље сутра постају стварност

Милијана Латиновић
Србима у Српској и ФБиХ за пројекте стиже још 150.000 марака из Војводине: Идеје за боље сутра постају стварност

НОВИ САД, БАЊАЛУКА - Војвођански Фонд за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону још једном је пружио братску руку подршке сународницима са ове стране Дрине и за пројекте у осам локалних заједница обезбиједио девет милиона динара (око 150.000 марака).

Молбе представника институција и удружења из локалних заједница у Српској и ФБиХ нису прошле неопажено, а захваљујући средствима која је овај фонд добио од Покрајинске владе, идеје којима желе побољшати услове за опстанак и останак становништва у својим општинама угледаће свјетлост дана. Директор фонда Душко Ћутило подсјетио је да је фонд крајем прошле године добио нову надлежност, а то је сарадња са Србима у региону, те да се на овај начин још једном потврђује циљ и смисао свега што раде.

- Желимо на што конкретнији и свеобухватнији начин успоставити сарадњу са Србима који живе у земљама региона. Ово је само један у низу пројеката којим желимо помоћи институцијама и организацијама у Српској и ФБиХ - истакао је Ћутило за “Глас Српске” и додао да ће уговоре потписати данас у згради Покрајинске владе у Новом Саду. Потписивању ће присуствовати и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

Представник родитеља дјеце са потешкоћама у развоју из требињског Удружења “Сунце нам је заједничко” Мијат Шаровић истакао је да ће захваљујући овој помоћи купити опрему за дио просторија у новоизграђеном дневном центру.

- Настојаћемо да опремимо сензорну собу, да набавимо опрему за физикалну терапију и све што будемо могли како бисмо обезбиједили што боље услове за дјецу и омладину - рекао је Шаровић, који је и координатор пројекта. Дио новца за изградњу дневног центра за око 130 дјеце и омладинаца са потешкоћама у развоју у Требињу обезбијеђен је на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”.

Помоћ стиже и у Епархију бихаћко-петровачку, тачније у православни манастир Веселиње у Гламочу.

- Ово је велики корак. Циљ нам је да зграда некадашње основне школе у Гламочу, која је у рушевном стању, буде обновљена и да има просвјетни карактер и чини цјелину са манастиром, како је одувијек и било. На корист и благослов свих нас у Гламочу па и цијелој западној Крајини, биће то културни центар и манастирски конак - рекао је протојереј Срђан Белензада.

Пројекти који су подржани

28.278 КМ - Општина Фоча за фудбалски терен

24.951 КМ - Удружење “Сунце нам је заједничко” Требиње

19.960 КМ - Српска православна црквена општина Добој за изградњу помоћних објеката у порти храма Светих апостола Петра и Павла

16.634 КМ - Дом здравља Невесиње за набавку теренског возила за превоз дијализних пацијената

16.634 КМ - Српски православни манастир Веселиње из Гламоча

16.634 КМ - Удружење грађана “26. март” из Бањалуке за изградњу споменика у порти манастира Глоговац

14.970 КМ - Добровољно ватрогасно друштво Пелагићево за набавку опреме

9.980 КМ - Српско грађанско удружење Посавина из Оџака за реконструкцију друштвеног дома

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана