Србима у Лукавцу забрањено и дружење!

Маријана Миљић Бјеловук
Србима у Лукавцу забрањено и дружење!

ЛУКАВАЦ - Инспектори града Лукавца изненада су забранили градњу објекта за окупљање протјераних Срба озренског краја у Бријесници Горњој, а као разлог за то навели су да је злоупотријебљен новац у те намјене добијен од федералног Министарства расељених и избјеглих, иако из њихове касе за те сврхе није уплаћено апсолутно ништа.

Члан Завичајног удружења грађана Бријесница Горња Лазо Трипуновић испричао је “Гласу” да сваке године протјерани Срби из тог краја имају редовно окупљање у Бријесници Горњој половином септембра.

- Ове године нам је по реду десети сабор. До сада смо се окупљали под шатором који смо постављали, а лани смо се договорили да поставимо надстрешницу, односно да излијемо плочу и стубове и да на крају ставимо кров. На том мјесту постављали смо и крст, један је сломљен, други пресјечен па смо сада поново поставили нови. Тај простор је припадао школи - казао је Трипуновић.

На прошлогодишњем окупљану, наводи, били су присутни и начелници Вукосавља и Петрова, који су тада изразили жељу и вољу да им помогну у вези са градњом поменутог објекта.

- Они су и уплатили донацију у те намјене, а остатак новца обезбиједили су Срби поријеклом из Горње Бријеснице. Међутим, у допису инспектора у Лукавцу стоји да смо ми злоупотријебили добијени новац од федералног Министарства за избјегла и расељена лица. Нисмо ми од њих добили нити једну марку. Обраћали смо им се за помоћ, али никада нисмо ништа добили. То нас сада збуњује. Објекат је на рушевини школе, а около нема живе душе - навео је Трипуновић.

Нагласио је да је о овом питању контактирао и градоначелника Лукавца Едина Делића који им је одговорио да дођу код њега и да разговарају о овој теми.

- Тај састанак ћемо вјероватно одржати идућих дана и видјећемо о чему се ради. Не знамо шта је циљ свега и ко је уопште пријавио нелегалну градњу - закључио је Трипуновић.

И у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ огорчени су овим потезом градских власти у Лукавцу.

- Ово је само још један у низу притисака на српски народ озренског краја.  Овим потезом шаљу јасну поруку да на Озрену Срби ништа не могу градити нити се окупљати. Такође, земљиште на којем граде објекат је у земљишној књизи уписано у корист Србина - рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић и додао да су појединци из Лукавца жељни демонстрирања силе над Србима којима су муслимани 1995. године све срушили и попалили.

Попаљене куће

У мјесној заједници Бријесница Горња прије рата живјело је 560 Срба, а данас их нема нити једног. Муслиманска војска је током рата у тој мјесној заједници попалила око 160 кућа и 300 помоћних објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана