Србија и Српска потписале споразум о сарадњи у органској производњи

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД - У Београду је данас потписан Споразум о сарадњи Србије и Републике Српске у области органске производње и међусобном признавању сертификата за органске производе и трговину, који ће омогућити повезивање органских произвођача, поједноставити процедуру и олакшати пласман производа из Српске на тржишту Србије и обрнуто.

Споразум су потписали министри пољоприведе, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић и Републике Српске Борис Пашалић. Пашалић је истакао да Српска има велике потенцијале за развој органске производње јер има велике пољопривредне површине које нису толико оптерећене пестицидима и кориштењем минералних ђубрива. "Имамо све предуслове да развијемо тај сектор који је све интересантнији не само тржишту у иностранству него и домаћем тржишту", рекао је Пашалић.

Пашалић је додао да је један од циљева ресорних министарстава наступ на тржишту трећих земаља. "И Србија и Република Српска су релативно мали произвођачи када гледамо глобално, а имамо добре предуслове за производњу органских производа. Сасвим сигурно да и ово међусобно признање сертификата може да подразумјева и заједничко појављивање на тржиштима неких трећих земаља.

То нам и јесте циљ, на тај начин помажемо произвођаче и у Србији и у Српској", истакао је Пашалић. Он је напоменуо да је Српска дефинисала свој знак за органску производњу, има Закон о органској производњи, те да је значајно повећала подстицаје по хектару и грлу, што је условило пораст броја проивођача и веће обрађене површине. Ове године је, додао је, у Бањалуци је успјешно организован први сајам органске производње, а истакао је и велику подршку коју Српска има од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Србије.

"Успјели смо да заједно региструјемо једну сертификациону кућу у Републици Српској која много помаже пољопривредним произвођачима и остварују се предуслови да се тај сектор развије. И наредних година ћемо подстицаје повећавати и подржавати органску производњу и тај помак се види у кратком времену", рекао је он. Пашалић је навео да ресорна министарства покушавају да нађу начин да пољопривредни институти Републике Српске и Србије нађу заједнички креације, односно генотипове сјемена, што ће омогућити бољу сарадњу и да та сјемена нађу свој удио и на тржишту БиХ.

"На жалост количина сјемена која се пласира на простору Републике Српске и БиХ ова два института је прилично ниска. Појављују се моћне мултинационалне компаније и напросто желимо да мјерама које можемо да реализујемо помогнемо нашим домаћим институтима да се носе са тим великим мултинационалним компанијама које су некако преузеле примат када је у питању тржиште и Републике Српске и Србије", рекао је он. Недимовић је након потписивања оцијенио да је Република Српска, баш као и западна и источна Србија, "Богом дана" за органску производњу, само је потребно извршити сертификацију.

"То су производи који су здрави само треба да добију жиг Републике Српске, да прође сертификациону кућу и да може да се каже ово је органски производ и да се добије много већа цена", навео је Недимовић, те додао да је потписивање споразума и састанак са Пашалићем наставак добре сарадње и подизање на виши ниво. Он је навео и да је огромна заинтересованост за органску храну на тржишту Скандинавије и западне Европе те да је Србија, када је имплементирала одређене прописе везано за ту производњу, повећала извоз седам пута. "Са овим документом и овом сарадњом, надам се да ћемо ми бити једна добра платформа да трансферишемо та знања ка Републици Српској и да Република Српска има користи од тога", рекао је Недимовић.

Он је навео да споразум предвиђа и да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије финансијски помогне "Херцеговачку кућу" и "Крајишку кућу" у Београду, што је један од начина да се промовише органске производе из Српске на простору Србије. Сматра и да је веома важно да пољопривредни институти Србије и Српске почну сарадњу како би имплементирали нове сорте сјемена. "Дефинитивно морамо да се уздамо што би рекли у се и у своје кљусе, да имамо довољно семена и кукуруза и соје и пшенице да би задовољили овај наш простор на коме живимо", рекао је Недимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана