Срби у ФБиХ прославили Божић

Срна
Срби у ФБиХ прославили Божић

ДРВАР,САРАЈЕВО, МОСТАР - Божићна литургија јутрос је служена у Храму Светог Саве у Дрвару у присуству вјерника, те уз поруке мира, радости и слоге.

Дрварчани расути широм свијета дошли су у завичај да са најмилијима дочекају Божић.
Парохијски Храм Светог Саве саграђен је од тврдог материјала 1890. године, на мјесту првобитне дрвене цркве, за коју се не зна када је подигнута.  

Сарајево

 У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву служена је божићна литургија у присуству малобројних Срба који живе у том граду.
Литургију је служио свештеник Владимир Ступар, који је потом прочитао посланицу Његове светости патријарха српског Порфирија.

Патријарх Порфирије је у Божићној посланици поручио да нас рађање Богочовјека позива на праву љубав, прожету искреним осјећајем братства међу људима.

Мостар

Мостарски православци Божић су дочекали на поноћним литургијама које су служене у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару, у Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу, у Храму Светог Василија Острошког у Благају и у Манастиру Житомислић.
Божићну литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару /Старој цркви/ служили су мостарски свештеници Радивоје Круљ и Душко Којић који су поручили да сви хришћани треба да изађу радосни из те ноћи и да уђу срећни у нову годину, тако да се не плаше никада ничега.

Поручили су људима да загрију своја срца и отворе их за Бога, за своје ближње и за све око себе, те радост Божића подијеле међусобно и са својим пријатељима, комшијама и суграђанима.

“Да када изађемо из овога Храма грлимо цијели свијет, сваког човјека, да се свима радујемо и да изађемо бољи, да у пећини нашег срца упалимо ватру како би оно увијек било топло и како би се у њега могао настанити богомладенац Исус и како би било мјеста за све добре људе”, рекао је свештеник Којић.

Литургији су присуствовали и представници Католичке цркве који су дошли да честитају Божић.

У Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу литургију је служио свештеник Небојша Радић, у Храму Светог Василија Острошког у Благају свештеник Бранимир Боровчанин и у Манастиру Житомислић игуман Данило Павловић.

Игуман Данило рекао је да је Божић најрадоснији празник јер је Бог постао један од нас, сишао са своје висине и свога Божанства и постао човјек као и ми.

“Тиме нас је спасио од болести, патње и свих немоћи. Зато празнујући Божић, ми празнујемо милост и доброту Божију”, поручио је игуман Данило.

Прослава Божића у Мостару наставља се сутра када ће у организацији Српске православне црквене општине Мостар, Манастира Житомислић, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва “Гусле” бити одржан традиционални божићни концерт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана