Срби из Канаде са 15.500 долара подржали изградњу спомен-капеле у Стогу

СРНА
Срби из Канаде са 15.500 долара подржали изградњу спомен-капеле у Стогу

ВОЗУЋА - Срби из Канаде су добровољним прилозима са 15.500 долара подржали изградњу Спомен-капеле у порти Храма Светог великомученика Георгија у Стогу код Завидовића и та средства су већином утрошена у изградњу темеља, рекао је Срни парох завидовићки протојереј-ставрофор Зоран Живковић.

"Наш велики пријатељ, земљак, брат и саслужитељ, свештеник Јован Марјанац – секретар Епархије канадске и парох у Кичинеру, у 2023. години покренуо је акцију прикупљања средстава за потребе изградње Спомен-капеле у порти храма Светог великомученика Георгија у Стогу у којој је сакупљено 15.470 канадских долара.

Акција прикупљања прилога вођена је уз подршку удружења Српска братска помоћ из Мисисаге", нагласио је прота Живковић. Он је рекао да су наведена новчана средства пребачена Црквеној општини Стог, од којих је већим дијелом финансирана изградње темеља за капелу.

"Свим приложницима, нашим пријатељима из Канаде који су, уз посредовање оца Јована подржали доста пројеката које води наша црква на подручју Завидовића, искрено захваљујем на добровољним прилозима. Велико хвала оцу Јовану Марјанцу на труду, организацији и личном прилогу, као и свим приложницима који су уплатили прилог за изградњу капеле", рекао је отац Живковић.

Он је рекао да се активности на изградњи спомен-капеле настављају, као и прикупљање средстава, те позвао све људе да у складу са могућностима подрже изградњу капеле уплатом на број жиро рачуна 5520160000448874 Српске православне црквене општине Завидовићи, сврха уплате - помоћ за изградњу капеле у Стогу.

Масовно страдање Возућана догодило од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага. Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана