"Србадија" обиљежава 125 година од оснивања

ГС
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- У години када обиљежава 125 љета од оснивања Српско пјевачко друштво /СПД/ "Србадија" из Бијељине има велике планове, а гарант будућег успјешног дјеловања су велики мјешовити хор са више од 80 и дјечији хор од око 100 чланова, рекла је Срни диригент Јелена Тракиловић.

Тракиловићева је истакла да је у прошлој години најснажнији печат у раду "Србадије" учешће на 12. Свјетској хорској олимпијади у Јужној Кореји и златна медаља у категорији сценски фолклор.

"Осим такмичарског дијела, хор је одржао и концерт пријатељства за грађане Канина /Гангнеунг/, града у којем је Олимпијада одржана. Посебно је важно истаћи да је Српско пјевачко друштво Србадија у Јужној Кореји представило пјесме, игре и обичаје српског народа, уз пратњу на традиционалним инструментима", нагласила је Тракиловићева.

Посебно значајна за рад хора у протеклим мјесецима јесте сарадња са Даницом Црногорчевић, која изводи духовне, традиционалне и родољубиве пјесме, а та сарадња је резултирала снимањем пјесме "За живот Српске" и спота, као и учешћем "Србадије" на концерту Црногорчевићеве у МТС дворани у Београду 30. јануара.

Тракиловићева је истакла да су у току припреме за 23. Међународни хорски фестивал "Мајске музичке свечаности", чији је организатор "Србадија", те позвала све заинтересоване хорове и соло пјеваче да дођу од 10. до 14. маја. Она је додала да ће дириговати Камерним оркестром "Аморозо" из Лесковца, који ће наступити на свечаном отварању Фестивала.

Тракиловићева је додала да је на овом фестивалу до сада учествовало више од 1.000 хорова и 30.000 хорских пјевача.

"Од 11. до 14. маја 2023. године одржан је 22. хорски фестивал Мајске музичке свечаности, са рекордних 47 ансамбала и више од 2.000 учесника", навела је Тракиловићева.

Она је подсјетила да су прве "Мајске музичке свечаности" одржане у Бијељини у мају 2002. године, захваљујући идеји и визији професора Десанке Тракиловић, диригента СПД "Србадија" и умјетничког директора Фестивала.

"Извршни организатор Фестивала је СПД Србадија, која је својим угледом и бројним међународним наградама, успјела привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике", рекла је Јелена Тракиловић.

Она је појаснила да Фестивал има 10 такмичарских категорија - дјечији, женски и мушки хорови, ансамбли са традиционалном музиком, вокалне и вокално-инструменталне ансамбле, као и категорије мјешовитих камерних, мјешовитих хорова, категорију православне црквене музике и такмичење соло пјевача.

"Систем бодовања и награђивања хорова направљен је по угледу на такмичења која организује Фондација Интеркултур /Интеркултур Фоундатион - Мусица Мунди/, једна од најзначајнијих хорских асоцијација на свијету. Осим такмичарског, Фестивал има и ревијални дио програма, у оквиру којег се одржавају различити семинари, радионице, научна предавања, концерти духовне и традиционалне музике, мини-концерти на отвореном, концерти пријатељства и слично", рекла је Тракиловићева.

Почетком јула "Србадија" ће учествовати на Деветом међународном фолклорном фестивалу Паралија-Катерини, у Грчкој.

Планирано је и поновно извођење опере "Кнез Иво од Семберије", међународно хорско такмичење, као и свечани концерт којим ће бити обиљежено 125 година од оснивања СПД "Србадија".

Тракиловићева је навела да је "Србадија" у прошлој години, између осталог, учествовала на бројним манифестацијама, прославама, фестивалима, такмичењима, хуманитарним концертима, међу којима је концерт за манастир Бањску са Косова и Метохије, те на обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске у Брчком, као и обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

 

"Публика у Бијељини је 29. јуна 2023. године имала прилику да ужива у концерту Србадије у Соколском дому на којем је изведен такмичарски програм, припреман за Олимпијаду хорова", навела је Тракиловићева и додала да је протекла година значајна и за њу личну јер је промовисана у доктора умјетности на Универзитету уметности у Београду.

У организацији СПД "Србадија" 22. новембра је у Соколском дому одржан и концерт "100 година српске соло песме", а 25. новембра хор је пјевао на првом бијељинском балу "Дучићеви и Магини сати", одржаном у хотелу "Дрина".

У децембру је ажурирана Свјетска ранг-листа хорова коју формира Фондација "Интеркултур", а "Србадија" је тренутно на 25. мјесту у категорији фолклор као најбоље рангирани хор из региона.

Поводом Дана града Бијељина, "Србадија" је награђена Златном медаљом "Филип Вишњић" за дугогодишњи општепризнати рад и допринос у очувању традиције и духовности српског народа.

Из "Србадије" поручују да ће наставити са редовним активностима, односно појањем на литургији сваке недјеље, на богослужењима у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, као и са учешћем на различитим манифестацијама, те позивају све предшколце, ученике, студенте, грађане да се прикључе раду овог српског пјевачког друштва, у дјечијем или великом хору, како би својим гласовима дали допринос у даљем животу и раду СПД "Србадија", чији су чланови истински културни амбасадори Бијељине и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана