Србачке домаћице шире асортиман: Љути пекмез и воћни прелив чекају купце

Д. Ј.
Србачке домаћице шире асортиман: Љути пекмез и воћни прелив чекају купце

СРБАЦ - Након крајишких кућа у Бањалуци и Требињу, специјалитети и козметички препарати србачких домаћица наћи ће се и у понуди Куће Лијевча и Поткозарја из Градишке, а нови производи које припремају ускоро ће пронаћи пут и до купаца широм БиХ.

Предсједница удружења Весна Смиљанић каже да ће градишки гурмани имати прилику да испробају њихове производе на сајму који ће бити одржан крајем јуна у Кући Лијевча и Поткозарја, а затим ће се наћи и у редовној понуди овог продајног објекта.

- На полицама ће се наћи екстра џем од јагода, малина, шљива и шипка и домаћи ајвар, а моћи ће се купити и наши сапуни, медењаци и уље од кантариона и гавеза. Сви производи су прошли потребне анализе и показали беспријекоран квалитет - рекла је Смиљанићева.

Додала је да су протеклих мјесеци вриједно радили на изради нових производа, као што су воћни прелив од јагоде и уље од лаванде и рузмарина. У понуду су уврстили и домаће резанце за супу и кукурузно брашно од бјелчића, које израђује њихова чланица Милка Станковић.

Оно што ће посебно заинтригирати њихове купце је нови љути пекмез од хабанеро чили паприка.

- Одлучили смо се да направимо ову неуобичајену комбинацију слатког и сланог да бисмо видјели како људи реагују. За сада планирамо мање количине, које ћемо прво представити на сајму у Мостару од 22. до 24. јуна, а ако буду позитивне реакције, кренућемо са већом производњом. Иако нисам љубитељ љутог, мени се ова комбинација баш свидјела - рекла је Смиљанићева.

У сарадњи са удружењем “BH Craft” недавно су одржане радионице за плетиље гдје је један број њихових чланица добио могућност да ради производе за њихове потребе.

- Они шаљу материјал, а наше жене плету и заузврат ће добити хонорар. Надам се да ће се барем један број њих опредијелити да трајно ради за ово удружење и поправи кућни буџет - каже Смиљанићева.

До краја јуна добиле су позиве да излажу на збору у Прњавору, сајму “Денариус” у Градишци и сајму “Дани трешње” у Мостару, а пренијеће и своја искуства у прављењу зимнице удружењима из Рибника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана