СПС: Ограничити цијене основних животних намирница

ГС
СПС: Ограничити цијене основних животних намирница

БАЊАЛУКА - Социјалистичка партија Српске (СПС) саопштила је да је неопходно донијети уредбу којом би се ограничила маржа или прописала максимална цијена у номиналном износу за групу основних животних намирница.

Доношењем овакве уредбе, navode, директно би се показала одговорност државе према грађанима и њиховом животном стандарду, што је и суштина друштвено одговорног дјеловања.

-СПС подржава најављену уредбу Владе Републике Српске која се тиче ограничења марже на хљеб, али исто тако сматрамо да је крајњи тренутак за доношење уредбе којом би се ограничила маржа или прописала максимална цијена у номиналном износу за групу основних животних намирница које се свакодневно користе у домаћинствима - истичу у овој странци.

Из СПС-а поручују да се уредбом морају обухватити пекарски производи, основне животне намирнице које се свакодневно користе, храна и средства за хигијену за бебе и дјецу и лијекови.

-Велики поремећаји на глобалном тржишту, који се у континуитету дешавају од 2020. године и почетка пандемије вируса корона, који су додатно усложњени ратним сукобима у Украјини и на Блиском истоку, резултовали су озбиљним поремећајима и на домаћем тржишту - указују из ове странке

Додају да су, нажалост, ови поремећаји од неодговорних привредних субјекта, који послују у Републици Српској, били искоришћени за остваривање екстра профита.

-Тржишна кретања, која су обиљежена нереалним поскупљењима роба и услуга, као и повећањем стопе инфлације, пала су на терет наших грађана - саопштено је из СПС-а.

Из ове странке додају да плате запослених не прате инфлаторна кретања, нити раст цијена, усљед чега се смањује куповна моћ грађана који се доводе на ивицу егзистенције.

Из СПС-а наводе да пријављени годишњи приходи и добит трговачких друштава у Српској јасно указују да постоји простор и за снижавање цијена и повећање плата радника, без бојазни за пословање привредних друштава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана