Спријечити сваки вид насиља над малољетницима

Срна
Foto: Bljesak.info

БАЊАЛУКА - Удружење грађана за промоцију умјетности, науке, културе и спорта "Пункс" из Бањалуке позвало је надлежне институције да појачају надзор и бригу о малољетним особама, како би био спријечен сваки облик насиља над њима.

Предсједник Удружења Дарко Ратковић рекао је Срни да је случај обљубе над дјететом млађим од 15 година у Дјечијем дому "Рада Врањешевић" указао на то да је неопходно да цијело друштво активније учествује у креирању јавног мњења и одбрани дјечијих права.

"Позивамо међународне организације, новинаре, посебно струковна удружења из Републике Српске да јавно осуде оваква злодјела и поступке, јер им је то морална обавеза, а не само статутарна или формална", навео је Ратковић.

Он је истакао да Удружење "Пункс" као организација цивилног друштва и организација за младе, најоштрије осуђује сваки облик насиља, а посебно посљедња дешавања у Дјечијем дому "Рада Врањешевић".

"Позивамо одговорне политичаре и носиоце функција у јавним установама, правосудне и истражне органе да се одговорно и савјесно односе и поступају према младима у Републици Српској, те најугроженијим малољетним лицима која немају старатеља или родитеља", рекао је Ратковић.

Он је додао да очекује појачан надзор и бригу, посебно Центра за социјални рад Бањалука, који треба да ојача своје стручне капацитете, као и надлежног Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Ратковић је поручио да Удружење никада неће прећутати овакав вид насиља над младима у Српској, јер се на овај начин не граде друштвене и породичне вриједности за које се бори.

Окружни суд у Бањалуци одредио је притвор до мјесец дана мушкарцу чији су иницијали А.К. због основане сумње да је починио обљубу са дјететом млађим од 15 година.

Бранилац осумњиченог Марко Микеш рекао је да једномјесечни притвор одређен портиру Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" чији су иницијали А.К. /42/ из Бањалуке због сумње да је обљубио тринаестогодишњу штићеницу ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана