Спорни напитак подигао Хрватску на ноге: Има ли у Српској разлога за страх

Анита Јанковић Речевић
Foto: Pixabay

Спорни напитак, који је до сада угрозио здравље неколико особа у Хрватској, изазвао је зебљу и у Републици Српској.

Међутим, надлежни увјеравају да разлога за страх нема.

Републички инспектор за храну извршио је контролу код увозника и дистрибутера за напитак компаније "Coca-cola" Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate и увидом у пословну документацију утврђено је да спорни производ у претходном периоду није пласиран на тржиште Републике Српске.

Како препознати да сте попили сумњиво пиће и како реаговати

Истакли су то за "Глас" у Инспекторату РС наводећи да им је Агенција за безбједност хране БиХ, која је члан РАСФФ-а, европског система брзог обавјештавања о здравствено неисправној храни и храни за животиње, као мјеру предострожности доставила обавјештење о случајевима оштећења здравља код потрошача у Хрватској који су конзумирали спорни напитак.

- С тим у вези, републичким инспекторима за храну који врше надзор у спољнотрговинском промету на граничним прелазима и царинским испоставама у Републици Српској, наложено је да уколико уоче пошиљку овог производа приликом увоза, обавезно изврше контролу и узорковање за лабораторијску анализу – рекли су у Инспекторату РС.

Трговци уклањају спорне производе с полица у Хрватској

Додају и да је инспекторима за храну на нивоу јединица локалне самоуправе наложено да у редовним контролама у унутрашњем промету и трговачким објектима обрате пажњу да ли се овај производ налази у промету.

Подсјећамо, у Хрватској су четири особе хоспитализоване због сумње да су се отровале газираним пићем - три у Загребу и једна у Ријеци. Санитарна инспекција Државног инспектората Хрватске је због тога наложила привремено забрану стављања у промет и повлачење сумњивих производа марке "Romerquelle" са тржишта.

Упозорење из Хрватске: Не конзумирати газирана пића, већ пити воду

Забрињавајуће: У Хрватској и четврти случај тровања газираним пићем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана