Спорне флаширане воде нису на тржишту, истекао им рок употребе

Srna
Foto: Ilustracija

САРАЈЕВО - Флаширане воде за које је федерални Завод за јавно здравство утврдио да садрже бактерије које не смију бити присутне у природним минералним и изворским водама не налазе се на тржишту ФБиХ јер им је истекао рок употребе, тврде данас из Агенције за безбједност хране БиХ и Федералне управе за инспекцијске послове.

У заједничком саопштењу наводе да су узорци вода обухваћених мониторингом достављени федералном Заводу за јавно здравство у октобру, новембру и децембру прошле године.

"Од седам вода које, према резултатима мониторинга Завода, садрже бактерије које не смију бити присутне у природним минералним и изворским водама, рок употребе шест спорних вода истекао је најкасније до септембра 2022. године, док је за једну воду истекао 17. новембра ове године", наводе из Агенције за безбједност хране и Федералне управе за инспекцијске послове.

Они подсјаћају да је информација о неусклађености воде са прописима Завода за јавно здравство Федерације БиХ /ФБиХ/ датирана на 18. октобар ове године, а да су потом услиједиле контроле кантоналних инспекција за воде чији су узорци у току мониторинга били неисправни.

У проведеним надзорима у пунионицама природних минералних и изворских вода у ФБиХ узети су узорци по неколико различитих серија готових производа.

Према коначним налазима, с аспекта микробиолошке анализе, сви испитивани узорци одговарају прописаним параметрима, а током инспекцијског надзора инспекторима су предочени и резултати великог броја редовних лабораторијских анализа које субјекти надзора спроводе у процесу самоконтроле и периодичне законске контроле.

Инспекција Тузланског кантона забранила је пунионици воде предузећа "Гаком" из Грачанице производњу, пуњење воде и дистрибуције затечених количина воде "Природна негазирана вода Ледена" /2.436 комада различитих паковања/, до прибављања рјешења мјеродавног тијела о признавању природних минералних и изворских вода.

Агенција за безбједност хране БиХ јуче је обавијештена да је на тржишту Кантона Сарајево у промету затечена флаширана природна изворска вода "Бистрица", произвођача "Гемекс" из Сарајева, која не посједује рјешење о признавању природних минералних и изворских вода, неопходно да би се нашла на тржишту.

Рјешењем поступајућег инспектора изречена је управна мјера привремене забране стављања производа на тржиште, повлачење из промета и обавјештавање свих купаца о разлогу повлачења.

У инспекцијским надзорима су утврђене и мање неправилности из подручја санитарне инспекције, због чега су поступајући кантонални санитарни инспектори преодузели законом прописане мјере с циљем отклањања уочених недостатака.

Агенција за безбједност хране БиХ и Федерална управа за инспекцијске послове изразили су жаљење што нису правовремено били упознати о резултатима мониторинга флашираних вода које је провео Завод за јавно здравство ФБиХ, како би предузели хитне мјере заштите здравља и интереса потрошача. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана