Споразумом о сарадњи са руским универзитетом до студентске размјене

Срна
Споразумом о сарадњи са руским универзитетом до студентске размјене

БАНЈАЛУКА - Уралски федерални универзитет Руске Федерације данас би требао потписати споразум о сарадњи са универзитетима Републике Српске који ће омогућити студентску размјену, научну сарадњу и заједничко објављивање научних радова, рекао је ректор овог руског универзитета Виктор Кокшаров.

Кокшаров је навео да се током досадашњих неформалних састанака између представника Уралског федералног универзитета и Универзитета у Бањалуци дошло до закључака да је потребно отворити могућности разних видова студентске размјене као што су љетње и зимске школе.

“Ако говоримо о научном дијелу, код нас постоје многи истраживачки центри и желимо да наше партнере из Републике Српске упознамо с тим јер смо водећи у тој области. Научна истраживања се односе на електротехнику, електроенергетику, политикологију, психологију и дигитализацију”, рекао је Кокшаров.

Он је додао да би се сарадња требала одвијати и у области развоја нових технологија и рјешења које ће бити на добробит пословних заједница Републике Српске и Руске Федерације.

“Видимо да у Републици Српској постоји веома велики интерес за студије /на Уралском федералном универзитету/, у томе видимо потенцијал који ће се у будућности и развијати. Већ постоји одређен програм у Руској Федерацији за образовање страних студената и тај програм укључује један вид стипендирања. Са друге стране, ми смо спремни да остваримо овај други вид студентске размјене директно, како би студенти могли да добију чак и двоструке дипломе”, рекао је Кокшаров.

Делегација Уралског Федералног универзитета, додао је Кокшаров, данас ће се састати са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином и представницима Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

“Током састанка са ректором биће потписан споразум о сарадњу два универзитета, односно Уралског федералног универзитрета и универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву”, навео је Кокшаров.

Он је додао да су чланови руске делегације јуче имали неформални састанак са представницима Универзитета у Бањалуци и Природно математичког факултета, те присуствовали конференцији посвећеној Дану српског јединства, слободе и националне заставе.

“Под утисцима су свега што су виђели и како су их примили”, додао је Кокшаров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана