Спољнотрговинска комора:У трговинама одвојити производе биљног и животињског поријекла

СРНА
Спољнотрговинска комора:У трговинама одвојити производе биљног и животињског поријекла

САРАЈЕВО - Групација произвођача и прерађивача млијека и млијечних производа при Спољнотрговинској комори БиХ поново указује на праксу трговачких објеката да на полицама физички не одвајају производе биљног од производа животињског поријекла и тако збуњују потрошаче.

Иако Групација годинама апелује да се у продајним објектима физички раздвоје ове двије врсте производа, очито је да и даље долази до њиховог мијешања на полицама, саопштено је из Спољнотрговинске коморе.

Разлози су недостатак декларација или неадекватно преведене декларације, а овакви производи се најчешће именују као "милк дринк", што апсолутно не значи да је ријеч о УХТ млијеку или производу животињског поријекла.

Позиционирање таквог производа с млијечним производима у трговинама, у већини случајева, доводи до тога да ће купац изабрати биљни сир, биљни намаз или "млијечни напитак" који је доста јефтинији од производа који је животињског поријекла, сматрајући да заиста купује квалитетан млијечни производ или млијеко које је декларисано у складу с правном регулативом.

У саопштењу се наводи да већ годинама одређени производи из увоза не прате правни оквир и регулативе из области информисања потрошача о храни те се често дешава да производи с неадекватним декларацијама доводе у забуну крајњег потрошача.

Групација апелује да надлежне институције досљедно примјењују постојећи Правилник који штити интересе потрошача, као и на потрошаче да обрате пажњу да ли су производи које купују животињског или биљног поријека. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана