Спискано готово пола милиона марака на суђење које још није почело

ГС
Спискано готово пола милиона марака на суђење које још није почело

САРАЈЕВО - Од маја 2021. до краја 2022. године одгођена су 33 рочишта у предмету против Алије Делимустафића и осталих, а укупни трошкови Одбрана по службеној дужности у том периоду износе скоро пола милиона марака, јавља БИРН.

Из Суда су напоменули да се наведени трошкови збирно односе на све радње предузете у фази истраге, фази претходног саслушања и фази главног претреса.

Трошкови свих радњи адвоката

Појаснили су да се трошкови “никако не могу односити само на приступ адвоката пред судом или приступ на главни претрес, него и на све друге радње предузете од стране изабраних адвоката”, у складу са адвокатском тарифом.

Првооптуженом Алији Делимустафићу овом оптужницом на терет се ставља да је од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу која је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине – углавном умрлих особа на подручју Сарајева – прибавивши имовинску корист у износу већем од десет милиона марака, пише БИРН.

БИРН БиХ је раније писао о укупним трошковима одбрана по службеној дужности у овом предмету, када су од 19. септембра 2018. до 1. маја 2021. износили 472.242,68 КМ, што је за скоро 17.000 КМ више у односу на новембар 2020. године.

Суђење већ неколико пута одгађано

- Уз Делимустафића, оптужницом су обухваћени и Изет Мусић, Зоран Лончар, Емир Карача, Елвира Крехо, Џемал Карић, Лејла Церић, Суада Хаџић, Едина Мутевелић, Муриса Макаревић, Кемо Капур, Енвер Делимустафић, Самира Скорупан, Сеад Хаџић, Заим Спаховић, Хамдија Хабул, чији је предмет придружен у мају 2021. године, те неколико правних лица.

На терет им је стављен организовани криминал, злоупотреба положаја, повреда закона од стране судије, прање новца, кривотворење исправе, превара и помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела. У овом предмету оптужница је подигнута у октобру 2017. године, али је почетак суђења одгађан већ неколико пута због различитих разлога, од којих је најчешћи био недолазак заступника оптужених на заказано рочиште.

Ново рочиште у овом предмету заказано је за 31. јануар - пише БИРН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана